Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки триденного американсько-російського саміту


Підсумки триденного американсько-російського саміту

Вашингтон, 16 листопада 2001 – Триденний саміт президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Буша та президента Російської Федерації Владіміра Путіна завершився у четвер 15 листопада на приватному ранчо американського лідера у Крофорді, штат Техас.

Четверта зустріч президентів Джорджа Буша й Владіміра Путіна – це водночас перший російсько-американський саміт на території Сполучених Штатів, котрий закінчився передусім зміцненням особистих дружніх стосунків президентів і пройшов не без політичного техаського та санкпетербурзького гумору.

“Я сказав йому відвідати ще раз Техас у серпні, щоб мати справжні відчуття Крофорду за літньої спеки. У відповідь він мене запросив узимку відвідати Сибір”, – сказав, виступаючи у крофордській школі, президент Буш про розмови з російським колегою.

“Хоча це й може бути для вас дивним, проте Техас із усіх американських штатів є найвідомішим для росіян, звісно, крім Аляски, яку Росія продала Америці”, – з гумором додав президент Путін.

Однак попри цей товариський настрій Владіміра й Джорджа, на порядку денному саміту російського й американського лідерів була низка важливих питань: скорочення ядерних арсеналів, американські плани ракетної оборони, відхід від спадщини холодної війни, протистояння новим загрозам ХХІ століття, брортьба з тероризмом і політичне врегулювання в Афганістані після повалення режиму талібів та знищення терористичної мережі Аль Каїди.

“Ми зобов’язалися скоротити кількість ядерних арсеналів, наступальних озброєнь із метою перетворити світ на безпечніший. Ми обговорили різні аспекти співпраці в боротьбі з тероризмом та нерозповсюдження озброєнь масового знищення. Ми присвятили увагу заходам забезпечення росту економіки наших країн. Отож ідеться про нові взаємини”, – наголосив Буш, котрий у вівторок у Білому домі офіційно повідомив про скорочення кількості американських оперативних ядерних боєголовок на дві третини, тобто з майже 7 тисяч до рівня між 1700 і 2200.

Президент Путін пообіцяв аналогічні скорочення російських арсеналів. Проте він вказав на те, що не було досягнено домовленості щодо поправок до радянсько-американського договору ПРО із 1972 року. Цього домагаються передусім Сполучені Штати, які бажають створити систему національної ракетної оборони.

“Ми вважаємо, що договір 72-го року можна вміло викоритстати для спільних зусиль збільшення безпеки Росії й США”, – заявив президент Путін і додав, що адміністрація США має свій підхід; однак він не сумнівається в тому, що Мнезважаючи на те, який сценарій візьме гору, це не буде причиною погіршення двосторонніх узаємин і врешті буде знайдено розв’язок”.

Справа ракетної оборони отож буде в центрі уваги наступних переговорів і зустрічей. Щодо інших важливих питань, таких, як боротьба з міжнародним тероризмом, нерозповсюдження зброї масового знищення, врегулювання в Афганістані, російський та американський лідери знайшли повне порозуміння. Як зазначають спостерігачі, з категоричним “нєт” лідер Росії виступив лише проти пропозиції міжнародних спостерігачів у врегулюванні чеченської проблеми. Це, за його словами, внутрішня справа Російської Федерації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG