Доступність посилання

ТОП новини

Бундестаг Німеччини проголосував за участь солдатів Бундесверу в антитерористичній кампанії США


Бундестаг Німеччини проголосував за участь солдатів Бундесверу в антитерористичній кампанії США

Берлін, 16 листопада 2001 ― Після тривалих та надзвичайно гарячих дебатів німецький Бундестаг проголосував у п’ятницю за участь солдатів Бундесверу в антитерористичній кампанії США. Канцлерові ФРН Герхарду Шредеру все ж таки вдалося примусити практично всіх соціал-демократів та «зелених» проголосувати за це питання. Таким чином, незважаючи на гостру критику з боку пацифістів, червоно-зеленій коаліції вдалося ухвалити це рішення власною більшістю.

Зібрати власну більшість канцлеру Німеччини вдалося завдяки тому, що він поєднав голосування щодо участі солдатів Бундесверу в антитерористичній операції з питанням про довіру уряду. Таким чином, він поставив партнерів у правлячій коаліції, представників партії «Союз-90- Зелені», частина яких мала намір голосуати проти, перед вибором: або вони підтримують рішення уряду, або червоно-зелена коаліція припиняє своє існування.

Такий дисциплінарний захід приніс бажаний результат – 336 депутатів від соціал-демократів та зелених висловили довіру урядові і таким чином проголосували за участь німецьких солдатів в антитерористичній операції. В довірі уряду відмовили 326 депутатів – це Консервативна опозиція, Ліберали та представники партії Демократичного-соціалізму, причому, серед них лише останні виступають проти участі Німеччини в антитерористичній операції.

До тих, хто відмовився проголосувати за відрядження німецьких солдатів до кризових регіонів, вірогідно, належить і чотири представники партії «Союз-90-Зелені». Один депутат від соціал-демократів залишив зал під час голосування. Точна кількість соціал-демократів та зелених, які відмовилися підтримати власний уряд стане відома після того, як будуть опубліковані результати поіменного голосування.

Канцлер Німеччини Герхард Шредер назвав рішення про участь в антитерористичній операції «історичним для ФРН». Таким чином, країна довела, що вона повністю усвідомлює всю відповідальність, яку покладають на неї у світі.

Міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер зауважив, що застосування військової сили є крайнім заходом, але боротьба з тероризмом вимагає піти на такий крок.

Незважаючи на те, що соціал-демократи та зелені, проголосувавши за участь солдатів Бундесверу в антитерористичній кампанії США, врятували нинішню правлячу коаліцію, самій партії «Союз-90- Зелені» тепер загрожує розкол, адже значна частина її рядових членів і надалі залишаються на позиціях пацифізму і категорично виступають проти використання військових заходів для врегулювання конфліктів.

Чи вдасться зеленим зберегти єдність продемонструє партійний з’їзд, який має відбутися найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG