Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльська газета «Новості нєдєлі» про ІІІ з’їзд Всеукраїнського єврейського конгресу


Ізраїльська газета «Новості нєдєлі» про ІІІ з’їзд Всеукраїнського єврейського конгресу

Єрусалим, 16 листопада 2001 ― Нещодавно у Києві відбувся ІІІ з’їзд Всеукраїнського єврейського конгресу разом із з’їздом Об’єднаної єврейської громади України. Як пише ізраїльська журналістка Софія Шеггель, ключовою постаттю на з’їзді був відомий український бізнесмен, громадянин Ізраїлю Вадим Рабінович. Він підтримує ці дві організації фінансово та очолює їх.

Пересічний вік українського єврея після того, як більшість євреїв іммігрувала з України, становить тепер 57 років. Так що більшість делегатів з’їзду були вже особами старшого віку. Це фахові функціонери, які обіймають посади лідерів єврейських громад у різних містах України.

Общинне життя євреїв України обмежується тепер матеріальною допомогою старим та немічним членам громад та культурно-просвітницькими заходами.

З’їзд, як свідчить ізраїльська журналістка, був добре підготовлений. Були зачитані звернення до нього прем’єра Ізраїлю Аріеля Шарона та президента України Леоніда Кучми. З привітанням виступив ізраїльський парламентар, колишній львівянин Михайло Нудельман. Хоча делегати конгресу запевняли ізраїльську делегацію, що євреї громадяни України мають широкі права і в Україні немає антисемітизму, ізраїльтяни їм не повірили. Делегати твердили, що вони відчувають себе, насамперед, громадянами України, а лише потім – євреями. Ізраїльська журналістка із сарказмом перепитує: «Як ідентифікують євреїв їхні співгромадяни інших національностей в Україні?»

Під час роботи з’їзду лідером обох єврейських організацій був переобраний Вадим Рабінович, а низка рабинів одержали формальне призначення, як голови релігійних громад у різних містах України.

Софія Шеггель наголошує на тому, що учасники з’їзду висловили підтримку «героїчній боротьбі Ізраїлю проти палестинського тероризму».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG