Доступність посилання

ТОП новини

Майбутній афганський уряд


Майбутній афганський уряд

Прага, 19 листопада 2001 – Організація Об’єднаних Націй за підтримкою Сполучених Штатів і країн Європейського союзу провадить підготовку до конференції, присвяченої формуванню перехідного афганського уряду, до якого мали б увійти представники всіх етнічних, релігійних і кланових груп, а також колишній король Афганістану Заїр Шах. ООН працює також над програмою надання широкої гуманітарної допомоги населенню Афганістану, а також відбудови країни після закінчення воєнних дій.

Закінчення воєнних дій в Афганістані із цілковитим усуненням від влади режиму талібан, як підкреслюють оглядачі, це лише справа часу. Донедавна підтримуваний антитерористичною коаліцією Північний альянс, до якого входять переважно таджики й узбеки, і сили якого минулого тижня поставили під свій контроль афганську столицю, висунув свої умови формування нового перехідного уряду. Серед іншого колишній президент Раббані, вигнаний з Кабула талібами 5 років тому, виступив проти участі в конференції у справі нового уряду колишнього короля Заїр Шаха, як офіційної особи. Раббані, який повернувся до Кабула минулої суботи, наполягав також на проведенні міжнародної конференції не в одній з європейських країн, як запропонували західні країни, а в Кабулі. Тим часом Сполучені Штати, які погоджуються на провідну роль Раббані у формуванні уряду, поставили вимогу широкої участі в переговорах представнків усіх етнічних груп і зокрема найбільшої пуштунської, з якої виходить талібан. При цьому Вашінгтон не приховує своїх побоювань, що цілковита ініціатива Раббані і Північного альянсу у формуванні уряду може знову допровадити до громадянського конфлікту, як це сталося 89-го року після виведення радянських військ.

Коментуючи нинішню ситуацію в Кабулі, журналісти підкреслюють, що тиждень тому Сполучені Штати закликали Раббані і командирів Північного альянсу не входити до залишеного талібами міста, щоб не викликати нових пристрастей серед місцевого пуштунського населення, проте командири Північного альянсу цей заклик зігнорували. Однак, згідно з останніми повідомленнями, лідери Північного альянсу врешті погодилися на проведення конференції у справі нового уряду під егідою ООН в одній з європейських країн. Як очікують оглядачі, конференція розпочнеться ще цього тижня. Вони погодилися також на участь в ньому лідерів усіх етнічних та релігійних груп. Місце проведення конференції, її порядок денний та імена її учасників поки що невідомі, проте організатори цієї наради очікують крім керівників Північного альянсу участі пуштунських лідерів, колишнього короля Заїр Шаха, а також представників мусульман-шиїтів, що живуть переважно в районах уздовж кордону з Іраном.

Слід додати до цього, що в понеділок у Брюсселі відбулася нарада 15-х міністрів закордонних справ країн Європейського союзу, які теж висловили вимогу, щоб у наступній конференції під егідою ООН у справі перехідного коаліційного уряду була забезпечена участь усіх етнічних і релігійних груп. Уповноважений у справах зовнішньої політики Європейського союзу Кріс Паттен оголосив, що країни ЄС призначили понад 300 мільйонів євро (тобто понад 265 мільйонів доларів) лише для гуманітарної допомоги афганському населенню. Дипломати ЄС заявляють, що дальші суми будуть призначені для відбудови економіки Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG