Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр та міністр закордонних справ Польщі прибули з візитами до Німеччини та Бельгії


Прем’єр-міністр та міністр закордонних справ Польщі прибули з візитами до Німеччини та Бельгії

Варшава, 19 листопада 2001 ― Провідні польські політики – прем’єр-та міністр закордонних справ – розпочали новий тиждень із візитів на Захід, у черговий раз зазначаючи важливість прискорення вступу Польщі у Євросоюз.

Але, якщо прем’єр-міністра Лєшка Міллєра очікує у Німеччині блискуча можливість демонструвати особливо добрі відносини з основним партнером Польщі з питань вступу у Євросоюз, то главі дипломатичного відомства непросто у Брюсселі говорити на тему ймовірного запровадження з боку Польщі податку на імпорт.

Є дві новини – одна добра, а друга – тривожна. Почнемо із першої. Прем’єр-міністр Польщі Лєшек Міллєр поїхав до Нюрнберга, де він візьме участь у Всенімецькому з’їзді соціал-демократичної партії і навіть виголосить промову на урочистому відкритті форуму, причому, виступить перед доповіддю голови партії, канцлера Герхарда Шредера.

У Варшаві вважають цей факт дуже показовим, таким, що свідчить про винятково добрі відносини польських соціал-демократів, що тепер при владі з соціал-демократами Німеччини, яких Варшава вважає найголовнішими, як політичними, так і економічними партнерами Польщі в процесі вступу до Євросоюзу.

Офіційні чинники польського уряду говорять, навіть, про нову якість співпраці між урядами Польщі та Німеччини, зазначаючи, що Лєшик Міллєр – єдиний закордонний гість, який виступить на з’їзді німецьких соціал-демократів.

Це була та добра новина, а тепер – тривожна. Інший польський політик, міністр закордонних справ Влодзімєж Цімошевич у той час, як прем’єр Л.Міллєр демонстуватиме у Нюрнбергу нову якість співпраці між державами-сусідами, одна з яких належить до числа найвпливовіших у Євросоюзі, а друга – намагається якнайшвидше у Євросоюз вступити, отже, міністр закордонних справ у той же час змушений пояснювати у Брюсселі складне питання про намір Польщі запровадити податок на весь імпорт, у тому числі, і на імпорт з ЄС.

Брюссель вважає, що якби Польща це зробила, то зламала б засади двосторонніх домовленостей, ускладнила б процес впровадження зони вільної торгівлі рільничими продуктами та поставила б під знак запитання здатність польського ринку діяти в умовах відкритої конкуренції.

Не варто, мабуть, пояснювати, що це означає, хоча Євросоюз, на всяк випадок, повторює, нагадує Польщі, що це могло б породити, навіть, сумнів у самій готовності Польщі до вступу у Євросоюз.

Треба сказати, що польський уряд ще офіційно не виступив у ЄС з питанням про запровадження податку на імпорт. Така ідея лише була висловлена ще попереднім урядом і відразу знайшла, доречі, жваве обговорення у пресі. Але, незважаючи на відсутність офіційної заяви з боку Польщі, Євросоюз вже приготував свою офіційну позицію стосовно ймовірного запровадження у Польщі 5% податок на імпорт.

Отже, Влодзімєж Цімошевич, який розпочав свій перший офіційний візит, як глава дипломатичного відомства, має на початок, дуже складне завдання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG