Доступність посилання

ТОП новини

На президентських виборах у Болгарії переміг лідер Соціалістичної (колишньої комуністичної) партії


На президентських виборах у Болгарії переміг лідер Соціалістичної (колишньої комуністичної) партії

Прага, 19 листопада 2001 року - На президентських виборах у Болгарії, другий тур яких проходив у неділю, перемогу здобув голова Соціалістичної партії, колишній комуніст Георгій Пирванов. Він переміг діючого президента, прозахідного політика Петра Стоянова.

Відразу після оголошення попередніх результатів виборів, Георгій Пирванов заявив, що метою Болгарії і далі залишатиметься вступ до НАТО і Європейського Союзу. Водночас, він висловився за зміцнення зв’язків із Росією, Україною та іншими, за його словами, «стратегічними партнерами».

За попередніми даними, Георгій Пирванов - лідер Соціалістичної партії (у минулому комуністичної) отримав близько 53 відсотків голосів виборців. А його суперник, діючий президент Петро Стоянов здобув неповних 47 відсотків.

Разом з президентом обрано також і віце-президента Болгарії. Йдеться про відставного генерала Ангела Маріна, якого активно підтримували болгарські турки.

Лідер партії колишніх комуністів 44-річний Пирванов ще під час першого туру президентських виборів 11 листопада мав незначну перевагу (півтори відсотка) над діючим президентом, якого підтримували консерватори. Діючому президенту Петру Стоянову не допоміг і заклик голосувати за нього, з боку нинішнього Прем’єр-міністра Болгарії Сімеона Саксена-Кобурського. Колишній монарх закликав виборців голосувати за Петра Стоянова - як політика з більш прозахідною орієнтацією, який здатен згуртувати націю і забезпечити країні членство в НАТО.

На думку оглядачів, перемога лідера Соціалістичної (колишньої комунітсичної) партії Георгія Пирванова засвідчила про зростання вимог пересічних болгар до влади і розчарування економічними труднощами від часу падіння комуністичного режиму. Політологи також зауважуть, що Георгій Пирванов зумів скористатися політичною підтримкою, котру йому делегували більшість кандидатів, які вибули з президентських перегонів після першого туру виборів. Окрім цього, за Пирванова і за кандидата у віце-президенти - відставного генерала Ангела Маріна проголосувала більшість болгарських турків. У виборах взяли участь понад 70 відсотків болгарських турків із 800 тисячної етнічної турецької меншини.

Після оприлюднення попередніх результатів виборів, Президент Болгарії Петро Стоянов ще минулої ночі на прес-конференції за підсумками виборів, визнав свою поразку і побажав успіху своєму наступнику – лідеру Соціалістичної партії Георгію Пирванову. Передання президентських повноважень, згідно з конституцією Болгарії, повинно відбутися не пізніше двох місяців від часу оголошення результатів виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG