Доступність посилання

ТОП новини

Війна проти тероризму – Афганська битва


Війна проти тероризму – Афганська битва

Вашингтон, 19 листопада 2001 - В Афганістані йде бротьба за знищення останніх твердинь режиму Талібів. Сполучені Штати на дипломатичному рівні намагаються посприяти створенню перехідного коаліційного уряду в Кабулі. Водночас триває кампанія знищення терористичної мережі Аль Каїда очолюваної Усамом бен Ладеном.

Нещодавно (наприкінці вересня) останній командир радянських військ в Афганістані (89-го року) генерал полковник Борис Громов заявив, що 15 тисяч радянських солдатів загинуло під час інтервенції СРСР на афганській території й на його думку “американцям також не уникнути кровопролиття”. Шість тижнів після початку американських військових операцій проти режиму Талібів, який дав притулок терористичній мережі Аль Каїда, США не втратили ні одного військовослужбовця в боєвих операціях. Міністр оборони США Дональд Рамсфельд пояснив це так:

“Радянський союз це була експансіоністська потуга, котра захоплювала інші країни й намагалася зробити це й з Афганістаном. Сполучені Штати не є такими. Ми не бажаємо підкоряти чужих територій. Ми воліли б не бути там. Ми були змушені до тих операцій в наслідок нападу на нас. Йдеться про самооборону” – наголосив Рамсфельд.

Підтримані спеціальними наземними підрозділами в середині країни, американські військовоповтряні сили та союзники продовжують бомбардувати останні позиції ополченців режиму Талібів, передусім в околицях міст Кундуз та Кандагар.

“Дипломатія також починає навздоганяти швидкий хід військових операцій” – заявив в неділю державний секретар США Колін Пауелл в інтерв’ю телепередачі ABC “This Week”. Після зустрічі з спеціальним посланником США Джемсом Доббінсом в Ташкенті міністр закордонних справ Північного Алянсу Абдуллаг заявив, що вони погоджуються взяти участь у Конференції на нейтральній території (в одній із європейських країн), щоб провести переговори під егідою ООН у справі формування, після краху режиму Талібів, нового перехідного уряду, який представляв б усі етнічні угруповання.

З іншого боку Сполучені Штати також роблять усі необхідні заходи, щоб максимально збільшити гуманітарну допомогу афганському населенню. Як заявила в неділю в інтерв’ю телемережі NBC - пеердача “Meet the Press” Радник з питань національної безпеки США Кондолісса Райс йдеться “про необхідність цілковитого знищення інфраструктури Талібів, викорінення терористів Аль Каїди й створення таких передумов, щоб Афганістан знову не став місцем притулку для терористів.”

Слід однак незабувати, що антитерористична кампанія продовжується й на інших фронтах, адже, як нещодавно заявив президент США Джордж Буш терористична мережа Усами бен Ладена Аль Каїда мала свої угруповання у 60-ти країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG