Доступність посилання

ТОП новини

Як змінюється життя афганських жінок


Як змінюється життя афганських жінок

Прага, 19 листопада, 2001 - У недавно звільненій від талібів афганській столиці дедалі більше жінок відкладають паранджу і показують обличчя на людях. Афганки сподіваються, що з відходом талібану їхнє життя також зміниться на краще. Після шести років перебування під жорстким релігійним контролем ці найбільш упосліджені й невидимі жінки у світі роблять перші кроки, аби відновити свої права.

Жителі Кабула цими днями прокинулися під незвичний звук ― голос жінки в ефірі. Три нові журналістки ведуть програми на Радіо “Кабул”: читають новини, оголошують музику ― все це на тих же хвилях, де донедавна звучало лише Радіо “Шаріат.” До того як талібан прийшов до влади 96-го року жінки займали 40 відсотків позицій у громадянському суспільстві Афганістану. Вони були вчителями і лікарями, дехто навіть дійшов до уряду. Але коли таліби зайняли Кабул, жінкам заборонили вчитися і працювати, та й взагалі з’являтися на вулиці без супроводу чоловіка. На людях афганки були змушені ― під загрозою побиття ― повністю прикривати своє тіло й обличчя, залишаючи лише маленьку шпаринку в одежі, аби бачити й дихати.

Лідери Північного альянсу, які прийшли до Кабула минулого тижня, обіцяють забезпечити афганкам повні права у суспільстві. Але жінки й далі бояться за своє майбутнє, попри зміни на краще. Малім Раваі - речниця Революційної асоціації афганських жінок, яка організовувала таємні школи для дівчаток. За її свідченням, проблема в тому , що Північний альянс теж має сумнозвісну репутацію: коли альянс захопив Кабул на початку 90-их, то жінок часто гвалтували і били, багатьох змушували носити паранджу і забороняли виходити на роботу. “Люди бояться, що коли вони консолідують владу, то повторяться такі ж злочини,” - каже афганська правозахисниця.

Єдина гарантія, що такі зловживання ніколи не повторяться, це дати жінкам належне місце у новому афганському уряді. Це вже думка Зейби Шоріш-Шемлі - директора Жіночого альянсу за мир і права людини в Афганістані. Вона виїхала з цієї країни в кінці семидесятих, а зараз займається лобіюванням інтересів афганських жінок на міжнародній арені.

Ця проблема вже вийшла на найвищий рівень. Минулого тижня під час самміту в Техасі обидва президенти ―Росії і Сполучені Штатів - засудили ставлення до жінок з боку талібів. Але, як попереджають експерти, важливо, щоб світова спільнота й далі тримала це питання під контролем, тим більше , що жінки становлять 55-60 відсотків від афганського населення.

Далі Зейба Шоріш-Шемблі: “Діїі значать більше ніж слова. Впродовж семи років ми чули слова занепокоєння від американського уряду та ООН Але ніхто не намагався звільнити афганських жінок та афганський народ від брутальних рук талібану та Осама Бін Ладена до подій, які, на жаль, сталися 11-го вересня.”

Залучення афганок до нового уряду це лише перший крок. Аби змінилося ставлення до жінок, має стабілізуватися економічна й політична ситуація в Афганістані. А поки афганки мало вірять у те, що просто відклавши в бік паранджу, чи слухаючи музику, їхнє життя зазнає драматичних змін. Вони пережили занадто багато за останні роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG