Доступність посилання

ТОП новини

Переміни в Уряді


Переміни в Уряді

Київ, 20 листопада 2001 - Президент України звільнив Станіслава Сташевського з поста міністра палива та енергетики. Цього ж дня оприлюднено ще одне рішення Л.Кучми - звільнено В.Долганова і призначено президентом НТКУ І.Сторожука, перед цим – прес-секретаря Президента і начальника Управління інформації та зв’язків з громадськістю Адміністрації президента.

Що означають ці нові кадрові переміни в сьогоднішній Україні?

Переміни в уряді очікувалися ще з літа. Відставку міністра палива та енергетики можна назвати образно крапкою у проваленій організації паливного сезону. Підготовка до зими не була належною, тим часом зима настала. Запаси вугілля на теплостанціях мінімальні, щоб не сказати, критичні. Остаточних домовленостей щодо поставок газу з Росії не досягнуто. Виправити ситуацію непросто. Або не вдасться. Регіони очікує холодна і темна зима. Таке становище – не найліпша реклама для деяких партій і блоків. Особливо на фоні попередньої зими, яку ще не всі забули і яка, в основному завдяки зусиллям Ю.Тимошенко та В.Ющенка, була м’якшою…

Хтось, певна річ, має відповідати за провал серйозної справи. Або весь уряд, або?

Першою жертвою передвиборчої зими став С.Сташевський. Політичний контекст його відставки лежить на поверхні: не слід забувати, що С.Сташевський з жовтня 16 року був першим заступником голови Київської міської державної адміністрації. Сташевський був призначений міністром палива та енергетики у березні цього року, замість Сергія Єрмилова.Призначення далекого від енергетики Стащевського міністром тоді розглядалося як досягнення певного компромісу.

Чи можна сьогодні розглядати цю відставку як удар по престижу уряду? Відповісти на це питання можна, враховуючи, що уряд опирається на досить вузьку політичну базу , а Сташевський був для Кінаха своєрідним містком між ним та мером Києва О.Омельченком, який виявляє все більший політичних апетитів.

Залишається відкритим питання – хто виграє від цієї відставки.

З іншого боку, призначення на місце С.Сташевського В. Гайдука, котрий був першим заступником міністра палива й енергетики в уряді Ющенка, відсуває подібне питання – “кому вигідно?” на інший план. На передньому плані – думка про те, що В.Гайдук, між іншим один із ключових представників так званої “Донецької групи” – спеціаліст своєї справи і однозначно - реформатор.

Щодо В.Долганова, то його відставки вимагали, очікували, прагнули вже чи не два роки майже всі політичні сили, навіть найліберальніше налаштовані до Президента. Напевно, головним мотивом у цьому звільненні є аспект зовнішньополітичний. Справді, тримати на посаді президента НТКУ творця “найпечальнішої сторінки” українського телебачення і водночас міркувати про чесні майбутні вибори тощо – було вже незручно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG