Доступність посилання

ТОП новини

Російські правозахисники відповідаються на риторичну репліку Президента Володимира Путіна про те, чиї конкретно права порушуються у Чечні


Російські правозахисники відповідаються на риторичну репліку Президента Володимира Путіна про те, чиї конкретно права порушуються у Чечні

Прага, 20 листопада 2001 - Нещодавно Президент Росії Володимир Путін на прес-конференції у Брюсселі, відповідаючи на запитання про порушення прав людини, риторично зауважив: «Чиїх прав? Конкретно – імена, явки, прізвища!».

І ось учора, у відповідь на ці слова Володомира Путіна, керівники одинадцятьох російських правозахисних організацій направили Президенту Росії відкритого листа зі списками мешканців Чечні, що загинули чи пропали безвісти після того, як їх затримали співробітники російських федеральних силових структур.

Щодо риторичних слів Володимира Путіна: «Чиїх прав? Конкретно – імена, явки, прізвища!», то правозахисники у своєму листі пишуть: «Ми розуміємо, що це був жарт. Своєрідний, специфічний жарт. На наш погляд, - несумісний. Нікому, і у першу чергу, найвищій посадовій особі Росії, не варто жартувати над стражданнями її громадян».

Але, головна проблема, - зауважують правозахисники, у тому, що абсолютна більшість високих посадових осіб країни у відповідь на порушення федеральними силами прав людини у Чеченській Республіці або роблять вигляд, що не розуміють, про що їх питають, або починають говорити про необхідність боротьби з тероризмом.

«Безперечно, з тероризмом потрібно боротися. Але, - наголошують правозахисники, цілком очевидно, що ця боротьба не може бути оправданням масових злочинів, що їх чинять у Чечні федеральні сили. У цивілізованому суспільстві не повинно бути різних думок у питанні щодо убивств, грабунків, насилля, що їх чинять ті, хто, здавалось б, покликаний забезпечувати законність і правопорядок, захищати мирних громадян від терористів і бандитів. Людям, не бажаючим осуджувати ці злочини, залишається лише одне: стверджувати, що їм про подібні факти нічого не відомо», - мовиться у відкритому листі.

До цього листа, надісланого Президенту Росії Володимиру Путіну, правозахисники додали списки і зібрані матеріали, у яких йдеться про близько 200 конкретних осіб, які загинули чи пропали безвісти у Чечні, після того, як були затримані російськими силовими відомствами. У зібраних документах містяться також різноманітні скарги, та інформація про тих, хто, протягом останніх двох років, від початку так званої «другої російсько-чеченської війни», зазнав різноманітного насильства над собою з боку російських федеральних структур.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG