Доступність посилання

ТОП новини

Євробанк знову закликає Україну до реформ


Євробанк знову закликає Україну до реформ

Прага, 20 листопада, 2001 ― Українська влада має провести податкову реформу і менше втручатися у діяльність підприємців. Такі рекомендації, зокрема, містяться у новому звіті Європейського банку реконструкції та розвитку, який було оприлюдено у вівторок у Лондоні.

Майже півстоліття Європу розділяла “залісна” завіса і тому важливо, аби зараз на континенті не виникла якась нова перепона, пов’язана з розширенням Європейського Союзу. Таку стурбованість висловлюють автори звіту Євробанку і наголошують, що їхня діяльність поширюється на 27 держав регіону, а не лише на десять офіційних кандидатів на вступ до ЄС. За оцінкою банкірів, головний виклик для регіону ― це інтегрувати у міжнародне господарство всі держави, передусім через прискорення їхнього вступу до Світової організації торгівлі.

Україні, зокрема, рекомендують на практиці лібералізувати торгівлю і менше дбати про національного виробника. Невдоволення у Євробанку викликали експортне мито на соняшниковове насіння і президентський указ, який регулює ринок зерна.

Водночас у Лондоні привітали ухвалення в Україні нового земельного кодексу, що в перспективі дасть змогу продавати й купувати землю і, головне, використовувати її під заставу для отримання кредитів. Але й тут перспективи аграрного виробництва буть ліпшими, якщо туди менше втручатиметься держава, вважають спостергіачі.

Тим часом підприємці в Україні потерпають не лише від частих інспекцій, а й від непосильних податків, яких до того ж ще й дуже багато. У Євробанку підрахували, що в Україні існує 22 централізованих і 16 місцевих податкових зборів. Податкова реформа допоможе залучити в Україну й капіталовкладення з-за кордону. Адже поки, незважаючи на загальне зростання економіки, іноземні інвестори на український ринок не поспішають.

У сфері енергетики Євробанк закликає офіційний Київ й далі домагатися підвищення готівкових розрахунків за енергоносії. А ще ― продовжувати приватизацію обленерго. Уже зараз приблизно 40 відсотків регіональних енергорозподільчих компаній в Україні перебуває у приватних роках, але для серйозних змін у галузі потрібно й далі залучати туди стратегічних інвесторів.

Проблемам енергетики у звіті Євробанку присвячено особливу увагу. Банкіри хочуть посилити міжнародну співпрацю у цій сфері та обіцяють підтримувати проекти, присвячені енергозбереженню. До цього їх змушує і той факт, що в країнах регіону використання енергії на одиницю продукції більше ніж в Євсроюзі в середньому у десять разів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG