Доступність посилання

ТОП новини

Соцiал-демократична спiлка Македонiї виступила з уряду нацiональної єдностi. В країнi таким чином, лише кiлька днiв пiсля ухвалення поправок до Конституцiї, розпочалася нова криза


Соцiал-демократична спiлка Македонiї виступила з уряду нацiональної єдностi. В країнi таким чином, лише кiлька днiв пiсля ухвалення поправок до Конституцiї, розпочалася нова криза

Бєлград, 21 листопада 2001 – Соцiал-демократи Бранка Црвенковського займають посади вiцепрем’єра та мiнiстрiв закордонних справ i оборони. Вони вимагають проведення дострокових виборiв до кiнця сiчня наступного року. На думку лiдера, його партiя наразi популярнiша нiж скомпрометована численними аферами партiя нацiоналiстiв прем’єр-мiнiстра Любча Георгiєвського. Проведення дострокових виборiв передбачено мирною угодою, яку у серпнi досягли лiдери двох слов’янських та двох партiй етнiчних албанцiв.

Криза влади – тривале явище в Македонiї. Через це бiльшу увагу громадскостi привернув вiзит Карли дель Понте, головного прокурора Мiжнародного трибуналу у Гаазi. Вона у вiвторок заявила, що Трибунал розпочне розслiдування як в справi злочинiв албанських повстанцiв над слов’янським мирним населенням, так i у зв’язку iз злочинами полiцiї над етнiчними албанцями. Македонська преса пише, що в країнi є щонайменше двi масовi могили, в яких похоронено жертви албанських повстанцiв. Нагадаємо, що Трибунал судить лише тих, кого вiдмовляються або неспроможнi судити мiсцевi суди. За офiцiйними даними, в бойових дiях у Македонiї вiд лютого поточного року загинуло 60 полiцейських i вiйськовослужбовцiв та кiлька десяткiв албанських повстанцiв. Iншими словами, масових злочинiв – не було.

Мирною угодою передбачається, мiж iншим, амнiстiя повстанцiв, якi тим часом склали зброю, та приблизно сотнi ранiше ув’язнених. Пiсля ухвалення поправок до Конституцiї президент Борис Трайковський надiслав листа до керiвникiв Європейського союзу, в якому мовиться, що амнiстiю буде проведено згiдно з угодою. Проте, головний прокурор держави Ставре Дiков з цього приводу зазначив, що вiн зобов’язаний додержуватися законiв, а не полiтичних заяв.

Як сваряться мiж собою македонцi, так сваряться й албанцi. Прикладом цього є суперечка з приводу унiверситетiв в Тетовi. Там мiсцева влада ще 1995 року заснувала унiверситет для албанцiв. Македонський уряд цей учбовий заклад називає незаконним й не визнає дипломiв його випускникiв. У вiвторок в Тетовi урочисто вiдкрито ще один, так званий Унiверситет Пiвденно-схiдної Європи. Його будiвництво фiнансував Європейський союз. В першому студiює сiм тисяч, на другий, елiтний унiверситет, записалося 850 студентiв. Поряд з албанською, офiцiйними мовами в ньому є англiйська й македонська. Щоправда, слов’янських студентiв немає, а албанцi не знають англiйської мови. Було б логiчне, щоби два унiверситети з’єдналися. Проте, керiвники двох iнституцiй про це не хочуть нi чути.

Македонiя – країна абсурдiв i суєт. Тут i мiж слов’янами й мiж албанцями панує логiка, яку можна визначити такими словами: навiщо спрощувати те, що можна ускладнити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG