Доступність посилання

ТОП новини

Образ сучасної України у свідомості поляків – результати соціологічних досліджень


Образ сучасної України у свідомості поляків – результати соціологічних досліджень

Варшава, 21 листопада 2001 ― Польський інститут суспільних справ зробив достатньо цікаві соціологічні дослідження стосовно того, яким є образ сучасної України у свідомості поляків і, навпаки, що думають про Польщу українці. Зондажі на цю тему виявили низку несподіванок, з яких можна робити висновки стосовно перспективи розвитку відносин між двома сусідніми народами – поляками та українцями.

Поляки нині, на відміну від 80-х років, неохоче їздять в Україну. Лише 11% опитаних Інститутом суспільних справ особисто були в Україні, натомість, кожен третій поляк пізнає Україну через контакти з українцями, які приїжджають до Польщі нелегально працювати чи торгувати на базарах.

Образ України як держави у польському суспільстві не є чітко окреслений. Поляки не знають, як функціонує в Україні парламентаризм, ринкова економіка чи право. Натомість, серед поляків популярним є переконання, що в Україні високий рівень корупції та організованої злочинності. Українці сприймаються у польському суспільстві, повторюю, за результатами соціологічних досліджень, які провів Інститут суспільних справ, як народ з кола східно-європейських націй, росіян та білорусів, до яких поляки відчувають якнайменше симпатій.

Поляки також мають сильне відчуття відокремленості і дистанції стосовно українців. Особливо недоброзичливі до українців мешканці південного-сходу Польщі і найслабшою є упередженість до українців з боку поляків з північного-заходу.

Стереотип українця у свідомості поляка не є дуже виразним, але в ньому чітко видно дві риси – пристрасть до алкоголю і гостинність.

Попри загально негативний образ України у свідомості поляків, порівняно багато громадян Польщі, аж 16 % з усіх опитаних, зазначено у рапорті польського Інституту суспільних справ, приписує Україні велике значення у Європі. Лише 13 респондентів висловилися про те, що Україна немає жодного значення в регіоні.

Одначе, аналіз громадської думки показує і достатньо парадоксальне явище. Незважаючи, наприклад на загалом негативне ставлення більшості поляків до України та українців, все ж існує серед них переконання, що Польща не лише не повинна припиняти політичну та економічну співпрацю з Україною, а й повинна надавати їй всіляку допомогу та підтримку на міжнародній арені. Цікаво, правда?

Несподіваними є також результати зондажів, які стосуються запровадження віз для українців. Вважається, і досі про це писали і говорили, що основна маса польських підприємців проти цього, бо полякам не вигідно закривати кордон для українців, які є добрими покупцями для польських товарів. Одначе, опитування малюють, як виявилося, іншу картину. У більшості своїй, польське суспільство підтримує ідею запровадження віз для українців. Хоча, якщо проаналізувати інші дані, на запитання, наприклад, де закінчуються, на їхню думку кордони Європи, лише 17% відповіло, що на українсько-польському кордоні.

Словом, соціологічні дослідження польського Інституту суспільних справ підтвердили те, що і так було відомо – образ України у свідомості поляків не став позитивним, незважаючи на те, що зникли старі стереотипи, що все менше поляків згадують тяжкі сторінки спільної історії.

Новий час сформував новий образ України, як держави корумпованої, погано організованої, з великим рівнем злочинності, але такої, що має значення для формування загальноєвропейського клімату.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG