Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан після талібану – як відбудувати економіку?


Афганістан після талібану – як відбудувати економіку?

Прага, 21 листопада 2001 ― Повним ходом ідуть переговори про формування нового уряду в Афганістані. Але хто б не прийшов до влади, він зіткнеться зі складним завданням – відбудувати економіку країни, де десятиліттями точилася спустошлива війна.

Коли часопис Вол Стріт Джорнал та неурядова організація Герітедж Фаундейшн видавали цьогорічний індекс економічної свободи, Афганістан до нього не увійшов. І не тому, що таліби потоптали свободи разом з економічними, а тому, що немає достовірних даних про економіку цієї країни. Статистка не вдеться протягом десятиліть, а останній перепис населення було проведено 30 років тому. Проте і без точних даних зрозуміло, що економіка країни лежить в руїнах.

Забір Хан, незалежний економіст з Пакістану, намагався дослідити економічну ситуацію у сусідній країні. Результатами свого дослідження він поділився в інтрев’ю Радіо Свобода: «Індустріальне виробинцтво? Його і не було багато двадцять років тому, але коли я намагався дослідити афганську закордонну торгівлю, мені сказали, що зараз працює 26 підприємств. Решта – закрита, розкрадена, або розбомблена. В країні немає централізованого постачання електроенергії, водосховища висохли під час останніх посух, у містах існують окремі дизельні генератори, які обслуговують лиш малу частину споживачів. У світі мало знайдеться місць, де економіка перебувала бу такому стані, як в Афганістані», - говорить пакістанський економіст.

Перед війною економіка Афганістану покладалася на видобуток корисних копалин та сільске господарство, але зараз більшість наслення виживає за рахунок контрабанди, переважно наркотиків, та західної допомоги. Мільйони людей покинули країну. Уряд талібану та афганське наслення в економічному плані вели незалежне існування – уряд не збирав податки, але і не надавав жодних державних послуг.

Світовий Банк, на який очевидно, покладатимуться основні завдання з відродження афганської економіки, бачить їх так: розмінувати поля і відродити сільске господарство, віднайти можливості для повернення біженців, відбудувати основні дороги, та дати тимчасову працю за рахунок державного фінансування якомога більшій кількості людей та відновити ключові державні соціальні послуги, у першу чергу, освіту та охорону здоров’я. Скільки коштуватиме виконання цих найбільш базових завдань, банк ще не підрахував, але саме лише розмінування полів обійдеться у півмільярда доларів. Хто і як оплачуватиме ці роботи поки що невідомо.

Але крім грошової допомоги, Афганістан потребуватиме і експертної підтримки міжнародної спільноти у відбудові економічних інституцій, які уможливлять функціонування народного господарства країни. Говорить пакістанський кореспондент британського часопису Фаненшиал Таймс: «У країні немає центрального банку, відсутні міністерства, інші органи, які займаються плануванням економічної діяльності держави. І недостатньо створити лише цю адміністративну верхівку – вона має спратися на низові організації – без цього допомога, що надійде від світової спільноти, не дійде до звичайних афганців».

Освічені кадри для цих служб Світовий Банк збирається шукати на Заході серед афганських еміґрантів. На спеціальну міжнародну конференцію, присвячену відбудові Афганістану, що її банк планує провести наступного тижня, вже зголосилося близько 200 учасників, майже третина з них – вихідці з Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG