Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльська преса коментує нові ініціативи американської дипломатії щодо врегулювання близькосхідного конфлікту


Ізраїльська преса коментує нові ініціативи американської дипломатії щодо врегулювання близькосхідного конфлікту

Єрусалим, 21 листопада 2001 ― Промова Держсекретаря США Коліна Пауела про ситуацію на Близькому Сході привертає увагу світової та ізраїльської преси.

На думку ізраїльської газети «Гаарець» нова ініціатива американської дипломатії, яка направлена на врегулювання палестинсько-ізраїльського конфлікту, має певні шанси на успіх.

Проте інші коментатори висловлюють песимістичні прогнози.

У своїй промові на тему ситуації на Близькому Сході, виголошеній у штаті Кентуккі цього понеділка, Державний секретар США Колін Пауелл висвітлив осовні завдання американської дипломатії у справі врегулювання близькосхідного конфлікту.

Америка хоче бачити на Близькому Сході дві держави – єврейську та арабську, які існуватимуть одна поряд з другою, у безпечних та визнаних кордонах. Щоб досягти цієї мети, К.Пауелл вимагає від Палестинської автономії стовідсоткового призупинення насильства та терору. Не достатньо пустих обіцянок палестинського проводу, необхідно його готовність арештовувати, переслідувати та карати.

Палестинський провід повинен переконати ізраїльську громадськість, повну сумніву та недовіри, що він визнає легітимність Ізраїлю, як єврейської держави. Він повинен ясно заявити, що його метою є - палестинська держава поряд з Ізраїлем, але не замість Ізраїлю.

Колін Пауелл вимагає від Ізраїлю покінчити з окупацією та з поселенською діяльністю, яка серйозно підриває надію та довіру палестинців. Він не заперечує вимоги ізраїльського лідера Аріеля Шарона про 7 днів спокою та відсутності палестинських терактів перед початком нових серйозних палестинсько-ізраїльських переговорів. Він направляє на Близький Схід генерала у відставці Ентоні Дзінні, який почне переговори з сторонами конфлікту.

Ізраїльська газета ««Гаарец» у своїй редакційній статті висловлює задоволення промовою Коліна Пауелла, яка, на думку газети, призведе до позитивних зрушень у палестинсько-ізраїльському конфлікті. Таке ж задоволення висловлює більшість ізраїльських і палестинських політичних та державних діячів.

Проте, коментатор тієї ж газети «Гаарец» Ідион Самет притримується іншої думки. Він пише, що конфлікт має застарілий та запеклий характер, який вимагає не м’яких дипломатичних промов, а рішучих дій. Тому прогноз його щодо нової ініціативи американської дипломатії песимістичний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG