Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде наступна Верховна Раді? Долганов і український телеефір. Скасування прописки. Вечірня Свобода в прямому ефірі 20 листопада


Якою буде наступна Верховна Рада? Долганов і український телеефір. Скасування прописки. Вечірня Свобода в прямому ефірі 20 листопада

Київ-Прага, 20 листопада 2001 - Теми – політолог Микола Томенко влаштував сьогодні прес-конференцію для журналістів і поділився своїми думками з приводу того, якою йому бачиться наступна Верховна Рада. І справді, якою?

Микола Томенко є одним з гостей нашої передачі. Друга тема – президент Кучма звільнив Долганова, а Конституційний суд скасував інститут прописки. Одразу виникає питання – чи у відповідь на рішення КС українські бюрократи не придумають чогось такого, що це рішення зведе нанівець, і чи найближчим часом на Державному телебаченні скасують прописку «Долганова» як явища в новітній українській журналістиці.

Марина Пирожук (у київській студії)

Сьогодні поруч зі мною колишні однодумці, колишні союзники. Нині їхні шляхи дещо розійшлися. Це директор Інституту політики, член партії Реформи і порядок, а також член блоку Наша Україна Віктора Ющенка Микола Томенко. Його опонент народний депутат України, член партії Собор, яка входить до виборчого блоку Юлії Тимошенко Анатолій Матвієнко. З нами також на зв’язку телефоном керівник телевізійної служби новин каналу «1+1», ведучий програми Епіцентр Вячеслав Піховшек.

Зиновій Фриз

Я так розумію, що всі наші гості балотуватимуться на наступних парламентських виборах. Це, я б сказав, така особливість і нашої передачі, і наших гостей. Марино, сьогодні ти побувала на прес-конференції, що її в УНІАН влаштував директор Інституту політики Микола Томенко. Що тобі найбільше запам’яталося на цій прес-конференції й відповідно з яким запитанням ти хотіла б звернутися до пана Томенка?

Марина Пирожук

Ну що ж, панове експерти, до праці. Пане Томенко, сьогодні Ви зробили таке припущення, що блоки За єдину Україну, який є пропрезидентським, і Наша Україна можуть об’єднатися після виборів для створення парламентської більшості. Що в цьому випадку робити виборцям, які, власне, збиралися голосувати за Ющенка, показуючи свою опозицію до Президента і до партій, близьких до Президента?

Микола Томенко

Я сьогодні виходив з міркувань стартових можливостей учасників виборчих перегонів, і я думаю, що треба бути абсолютними реалістами, коли дивитися на те, яка ситуація зараз складається. Ситуація виглядає приблизно таким чином, що ми зациклилися на обговоренні рейтингів політичних партій і виборчих блоків, і ніхто не ризикує говорити, що відбудеться з 225-ма мажоритарними округами. Експерти мого інституту працювали і дійшли висновку, що поки насправді ніщо не загрожує перемозі блоку За єдину Україну, і саме сумування середньостатистичних показників рейтингу За єдину Україну – за партійною ознакою, і їхньої перемоги, на нашу думку, - за мажоритарною основою робить їх, скажімо, політичною партією, яка посідає третє місце.

Марина Пирожук

Пане Томенко, чи не припускаєте Ви зменшення рейтингу блоку Віктора Ющенка через присутність у блоці президентських представників і через небажання Ющенка об’єднуватися з опозицією, яка принаймні декларує змінити якість політичного і економічного життя на краще? Маю на думці – з Форумом національного порятунку, куди, до речі, входить пан Матвієнко.

Микола Томенко

Язакінчу свою думку, потім казатиму про майбутнє. Я виходив з дуже простих банальних речей, які полягають у тому, що парламентську більшість завжди створюють ті, які перемогли на цих виборах. За нинішніми показниками, є три політичні сили, які набирають найбільше на цих виборах. Це Наша Україна, комуністи і За єдину Україну. Оскільки комуністів я виніс – з ідеологічних міркувань – поза межі парламентської більшості, тоді виглядає таким чином, що ніхто з некомуністичних сил, без Нашої України та За єдину Україну не може створити парламентської більшості. Я висунув сьогодні гіпотезу про те, що може утворитися не комуністична, але праґматична, ситуативна, коаліційна більшість, куди ввійде Наша Україна, За єдину Україну і скажімо, низка дрібніших партій. Вони можуть лишити за бортом СДПУ, Демсоюз і якусь частину таких більш фінансово-політично заанґажованих партій, і піде праґматична розмова, традиційна для нормальної схеми побудови парламентської більшості – хто набрав найбільше голосів, той забирає посаду прем’єр-міністра, хто трохи менше – забирає посаду голови Верховної Ради. Що відбудеться через 131 день? Буде видно по ситуації. Цілком можливо, що ці показники будуть суттєво мінятися, я з цим погоджуюся. Для мене було принципово важливо сказати, що на старті, якщо нічого не робити, то справа буде саме такою. І в цьому, мені здається, важливість того, щоби вже сьогодні багато політичних партій і виборців не жили ілюзіями про те, що в Україні запанує демократія за кілька місяців, але розуміли, що від того, як будуть відбуватися вибори, значною мірою залежить, наскільки зміниться ця конфігурація, яка на сьогодні існує реально.

Марина Пирожук

Пане Матвієнко, за соціологічними даними, які сьогодні наводив і Микола Томенко, виборчий блок Юлії Тимошенко, куди Ви входите, має дуже низькі рейтингові показники, а отже і шанси на перемогу. Як ви збираєтеся цю ситуацію виправляти і активізовувати свої позиції?

Анатолій Матвієнко

Я думаю, що якщо Миколі Томенку вже все відомо, то мені на превеликий жаль, ні. Тому що все відомо може бути тільки в державі стабільній, з сильною економікою і авторитетною владою. В нас ні одного, ні другого, ні третього немає.

Марина Пирожук

Є соціологічні дослідження.

Анатолій Матвієнко

А соціологічні дослідження, я не знаю, якими користується Микола Томенко, але я думаю, що вони щодо блоку Юлії Тимошенко говорять не про 2-5 відсотків, а, як ми розраховуємо, до 10 відсотків (7-10 відсотків). Але річ не в тому, бо ще покажуть реальні перегони і хто як буде працювати. Вся біда в тому, що мені справді дуже шкода все, що відбувається з блоком Ющенка Наша Україна, він став до ніши провладних сил шукає сьогодні там собі притулку, не розуміючи, очевидно, що в цій ніші відіграватимуть роль три ознаки. Це адміністративний ресурс, клани, які навколо Президента сьогодні утворені, і зовнішні чинники (найперший – Росія). Жодна Ющенку не буде подаровано. А відтак його опустять на дуже низьку висоту – 12-15 відсотків якщо буде, то це ще добре. Структура цього блоку, яка пройде в парламент, буде такою, що Ющенко може не стати навіть лідером фракції, не те що прем’єр-міністром, бо його множать сьогодні на нуль. І це також видно неозброєним оком. Не розуміти цього – думаю, просто сприяти тому, щоб такий політик як Ющенко зник з політичної арени.

Зиновій Фриз

Пане Томенко і пане Матвієнко, інший аспект… Багато посадовців, починаючи від Леоніда Кучми, а сьогодні і Рябець це повторив, кажуть про чесність і прозорість наступних парламентських виборів. Це звучить вже як заклинання, звучить дуже часто, і водночас, ми спостерігаємо дещо іншу картину. Спостерігаємо, як багато в Україні зараз робиться для того, щоб вплинути на свідомість виборців, створюються всеможливі соціологічні служби, фальшиві служби, випускають вже фальшиві газети. Тобто числа газет, редакції яких нічого про ці випуски не знають. Йде фальсифікація вже, хоча офіційно передвиборча кампанія починається 1 січня. Що би ви порадили виборцям, аби вони не помилися, чи принаймні щоб ця помилка була мінімальною? Адже на них дуже скоро звалиться така лавина інформації, дуже часто брехливої, особливо щодо рейтингу тих чи інших політиків. Пане Томенко?

Микола Томенко

Мені здається, що насправді найбільш сумне те, що всі учасники виборчих перегонів погодилися з тим, що вибори будуть нечесними і недемократичними. Я не чув жодної офіційної заяви жодної серйозної політичної партії, що вони вважають, що до 1 січня не можна займатися передвиборчою кампанією, не можна розміщувати політичну рекламу, треба притягати до кримінальної чи адміністративної відповідальності службових посадових осіб, які займаються виборчою кампанією. Я звернувся два тижні тому до Центральної виборчої комісії і до всіх учасників перегонів, щоб зібралися і сказали, що за законом, за який проголосувала більшість і підписав Президент, виборча кампанія розпочинається 1 січня, а передвиборча аґітація – 12 лютого. Мені здається, що всі прийняли ці правила гри і всі вважають, що в цій недемократичній частині виборчої кампанії до середини лютого хтось когось обдурить…

Марина Пирожук

А можливо, перехитрує…

Микола Томенко

Або перехитрує. Тому цілком для мене очевидно – вибори недемократичні будуть і нечесні. Коли йдеться про рейтинг, я б єдине хотів сказати – я, наприклад, спокійно дивлюся на ситуацію. Пео-перше, я запропонував всім соціологам і експертам пограти в гру, яка називається «публічне представлення результатів своїх опитувань щомісяця і потім відповідальність за ці результати після парламентських виборів». Я вигравав не одну таку гру – і на мерських виборах 98-го, і на президентських 99-го. Готовий ще раз погратись. Але найсумніше в цьому є те, що насправді 55-60 відсотків громадян уже визначилось. Інша справа, що мене найбільше непокоїть, це не партійна частина виборчої кампанії, а мажоритарна. От де може відбутися фальсифікація (все-таки 225 депутатів), це в мажоритарній частині.

Марина Пирожук

А як ви, до речі, будете конкурувати з блоком За єдину Україну, який очолює Литвин і відповідно має доступ до адмінресурсу, в мажоритарних округах?

Микола Томенко

Конкурувати… Я думаю, що За єдину Україну намагається погодити свої списки з СДПУ(о), партією зелених, Демсоюзом, і зробити суцільний список. Наскільки я розумію, Наша Україна буде брати лише 50-60 округів, де вона вважає, що за результатами попередніх опитувань рейтинг популярності партій чи політиків, які представлені в блоці, є достатньо серйозним, і буде робити ставку на ці 50-60 депутатських округів. Решта округів буде виставляти кандидатів, але готова домовлятися з іншими політичними партіями, щоб там пройшов інший…

Анатолій Матвієнко

Я думаю, що зубожілим народом, який перебуває в стані страху, дуже легко маніпулювати, і це головне зусилля, на яке буде скеровано адмінресурс. І розрахунок на те, що вибори відбудуться ще до виборів, тому що зомбувати людей будуть, і адмінресурс своє слово скаже, найперше, в масовій пропаґанді через підпорядковані засоби масової іформації. Якраз тут буде найбільше маніпуляцій, найбільше неправди – саме за партійними списками. Тому що на мажоритарних округах (не погоджуюся з Миколою Томенком) будуть обирати конкретну людину, яка всецтаки буде більш зрозуміла і знайома. І адмінресурс використає свої можливості в фальсифікації не більше, ніж, думаю, на 5-7 відсотків. А всю своюсилу зосередить на маніпуляції свідомістю. Тому я хотів би побажати людям сьогодні слухати, що каже сьогодні влада, але якщо ви втомилися від її бездіяльності і безвідповідальності, то робить все навпаки. Ми будемо пробувати як опозиційна сила йти до людей від хати до хати, хоча це вимагає дуже багато праці. Але іншого в нас немає. Брехні буде дуже багато, яка компроментувати всіх. Я б радив не прислухатися до цієї брехні, бо чому її не говорили вчора, а чому її говорять сьогодні? Це чергова спроба адміністративного ресурсу використати свої можливості.

Зиновій Фриз

До розмови долучився керівник телевізійної служби новин каналу «1+1» Вячеслав Піховшек. Чи особисто Ви вірите, що наступні парламентські вибори будуть чесними, прозорими?

Вячеслав Піховшек

А я не знаю, чесно кажучи. Не буду оцінювати слова Президента, тим більше, що в українській тележурналістиці, також віднедавна політиці трохи інші вагові категорії, ніж ваші шановні співрозмовники. Я думаю, що було б досить дурним тоном це робити. Кучма видав цей указ, таким чином показує, що так би мовити, як воно буде далі крутитися, так воно далі й буде. Але хочу звернути вашу увагу на одну таку річ. Наскільки ці вибори будуть чесними і прозорими, це все залежить від самих нас. Від того, як будемо працювати ми у виборчій кампанії, яку етичну чи неетичну лінію поведінки займемо ми у самій виборчій кампанії. Скажімо, я можу говорити про себе особисто. Я оголосивпро те, що я йду на вибори, я зробив цю заяву публічно задовго до того, як такі чутки хто-небудь би матеріалізував збоку. Я заявив, що йду за списком партії Демократичний союз ще до того моменту, коли соціологічні опитування дають мені прохідний бал, таким чином не маю проблем доводити, що я попадаю в якесь прохідне місце. Хочемо дещо запропонувати, хочемо вести себе етично, нормально під час цих виборів, знаємо, як мені здається, як це робити. Постараємося таким чином, щоб було трохи менше розмов про те, чи будуть ці вибори чесні й прозорі, постараємося, щоб вони такими були.

Зиновій Фриз

Панове, якою ж буде наступна Верховна Рада, на вашу думку?

Анатолій Матвієнко

Я думаю, що вона буде з дуже нечисленними фракціями, бо вказано президентом – набрати не більше 10-15 відсотків. Ці фракції, які прийдуть під тою чи іншою назвою блоку, будуть нестійкими, їх будуть потім ділити й клонувати. Наш президент, правда, вміє це добрк робити. Він клонує не лише партії, а й фракції. Стійкість цих фракцій буде нестабільною, і все залежить від того, як буде розвиватися ситуація і в який спосіб ми будемо дивитися на вибори наступного президента. Думаю, що вплив його буде на початках серйозний, потім ослаблятися. І тільки через рік, можливо, в парламенті утвориться якась більш-менш стабільна перспективна більшість. Оптимістично на це дивитися, як пан Томенко, я не можу.

Микола Томенко

Я би не хотів гратися в терміни оптимізм-песимізм. Я кажу про абсолютно реальні речі. Практично неможливо, на мою думку, і це було б елементарною зневагою до людей, що їх за три місяці перегіпнотизують із їхніх світоглядних позицій, на яких вони стоять, на якість інші. Абсолютна більшість людей визначилася, я переконаний і готовий навести арґументи по виборах 97-98 років, що найбільша проблема є в виборах не партійних, а в виборах мажоритарних. Наступна парламентська більшість не буде комуністичною. Вона буде праґматичною, і в цьому її мінус, оскільки вона не буде будуватися ні довкола якоїсь ідеї, ні довкола ідеології, вона буде вибудовуватися на праґматичних підставах – як сформувати наступний уряд, як сформувати керівництво ВР, як погодити інтереси такої кількості депутатських груп і фракцій, щоб це було більше як 226 депутатів у парламенті.

Зиновій Фриз

Пане Піховшек, якою, думаєте, буде Верховна Рада, незалежно від того, буде там Піховшек чи не буде?

Вячеслав Піховшек

Люди можуть свої усталені симпатії й антипатії скоригувати. Насправді не драматизую ситуацію. Я сподіваюся, що наступна ВР буде більш адекватна з огляду на ефективність. Мені здається, що українці за останні роки змогли розібратися, чим їх вантажать і якось починають віддавати перевагу ефективності. Наступна Верховна Рада, як на мене, буде ефективніша, ніж ця.

Далі буде…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG