Доступність посилання

ТОП новини

Moоdy’s залишається скептичним попри покращення прогнозу


Moоdy’s залишається скептичним попри покращення прогнозу

Прага, 21 листопада ― Міжнародне рейтинґове аґентство Moоdy’s вважає, що економічна ситуація в Україні дещо покращилась, але зміни були незначними. Рейтинґ України залишається у найнижчій катеґорії, незважаючи на різке зростання економіки та фінансову стабільність. Якими бачать перспективи України американські аналітики?

У вівторок міжнародне рейтинґове аґентство Moоdy’s заявило, що воно змінює з «неґативного» на «позитивний» свій прогноз щодо рейтинґу українських валютних облігацій, і дещо покращує рейтинґ облігацій та банківських депозитів у гривнях. Відтепер внутрішні та зовнішні облігації України матимуть однаковий рейтинґ Саа1.

Старший аналітик компанії Джонатан Шиффер посянив в інтерв’ю Радіо Свобода, що зараз йдеться лиш про незначне поліпшення погляду рейтинґового аґентства на перспективи України як міжнародного боржника. «Хоча, на нашу думку, Україні ведеться набагато краще, ніж раніше, вона ще має багато виплат попереду». Кілька реструктуризацій зовнішнього боргу, що їх Україна провела протягом року, не залишили їй багато вільних грошей і наступного та у подальші роки їй доведеться виплачувати значні суми. Як образно висловився Джонатан Шиффер, якщо раніше Moоdy’s очікувало, що Україна ось-ось упаде до провалля, то тепер вони вважають, що вона трохи далі від безпосередньої небезпеки.

Те, що рекордні темпи зростання та фінансова стабільність, які Україна демонструє протягом року, залишають аналітиків Moоdy’s відносно байдужими, Джонатан Шиффер посянює так: «Щонайменше два чинника, які спричинилися до економічного зростання України, не мають практично нічого спільного з політикою держави. Перший, це – покращення економіки Росії, котра є основним експортним ринком для України, а другий – це зростання виробництва не за рахунок збільшення потужностей, а за рахунок використання тих потужностей, що раніше не використовувалися». Це стосується як індустрільного виробництва, так і сільського господарства.

За словами аналітика компанії Moоdy’s, зростання, яке відбувається незалежно від дій уряду, не може бути стійким за визначенням, тому вони обережно ставляться до перспективи розвитку України найближчим часом. Особливо аналітики звертають увагу на те, що в країні наближаються вибори, які далеко не сприяють зміцненню політичної волі уряду для проведення так необхідних для України структурних реформ.

Поки що українська економіка залишається залежною від подій в Росії та нецікавою для західного інвестора, котрий міг би принести значні кошти для покращення української економічної бази та збільшення її потужності, тому і рейтинґ залишається незмінно низький. Проте перспектива не виглядає так похмуро, як це було рік тому, і на думку американського аналітика, це – також прогрес.

Якщо нинішні позитивні тенденції в економіці будуть означати структурні реформи, які зроблять українську економіку менш вразливою для потенційного зовнішнього шоку, та привабливішою для іноземного інвестора, Moоdy’s матиме підстави для суттєвішої зміни українського рейтинґу, сказав в інтрев’ю Радіо Свобода старший аналітик компанії Moоdy’s Джонатан Шиффер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG