Доступність посилання

ТОП новини

У ФРН завершився з’їзд Соціал-демократичної партії Німеччини


У ФРН завершився з’їзд Соціал-демократичної партії Німеччини

Берлін, 22 листопада 2001 - Незважаючи на критичні зауваження щодо політики канцлера ФРН, голови СДПН Герхарда Шрьодера, двірськового перевороту на з’їзді не відбулося. Більше того, учасники форуму висловивли довіру своєму лідерові.

На з’їзді німецькі соціал-демократи продемонстрували повну згуртованість. Так, під час дебатів про нову зовнішню політику та політику безпеки Німеччини критики на адресу канцлера ФРН Герхарда Шрьодера практично не було. При цьому ще минулого тижня близько 20 депутатів бундестагу від СДПН мали намір голосувати проти військової участі Німеччини в антитерористичній кампанії. Продемонструвати, хто в хаті господар, лідеру соціал-демократів, главі уряду Герхарду Шрьодеру вдалося лише завдяки радикальному кроку: він поєднав питання про відрядження німецьких солдатів до кризового регіону з голосуванням про довіру уряду. Але вже через два дні на партійному з’їзді в Нюрнбергу соціал-демократи майже одностайно знову затвердили Шрьодера на посаді голови СДПН та ухвалили його політику в сфері безпеки.

Щоправда більшість доповідачів робили акцент на тому, що застосування військової сили є лише крайнім заходом для вирішення міжнародних проблем. Однак і вони визнали, що в Афганістані перед обличчам такого підлого ворога, як терористична організація “Аль Каїда”, будь-які інші методи зазнали б поразки. Як зауважив, наприклад, депутат бундестагу від СДПН Герд Андерс інколи застосування військової сили є необхідним для того, щоб усунути беззаконя, яке панує в окремих регіонах планети. Навіть така прихильниця виключно мирних методів подолання конфліктів, як федеральний міністр з питань економічної співпраці Гайдемарі Вичорек-Цойль заявила, що приватизованому насильству слід чинити належний опір, при потребі вдаючись також і до військової сили.

З критикою виступили лише окремі делегати. Андреа Налес, представниця лівого крила Соціал-демократичної партії Німеччини, нагадала: “Партійний з’їзд не можна плутати з бундестагом. Тут повинна бути дозволена критика також з власних рядів.” На її думку, необмежена солідарність не означає беззастережну підтримку всіх дій Америки. А прем”єр-міністр федеральної землі Нижня Саксонія Зігмар Габріель наголосив: “Зменшити застосування військової сили можна буде лише в тому разі, якщо ми не чекатимемо з реакцією, поки катастрофи докотяться до нас.” Таким чином на з’їзді німецьких соціал-демократів переважали заклики до вживання заходів, які б допомогали запобігати розвитку конфліктів, до розширення економічної співпраці з країнами “третього світу” та посилення ролі ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG