Доступність посилання

ТОП новини

Український чинник в білорусько-російській інтеграції


Український чинник в білорусько-російській інтеграції

Прага, 22 листопада 2001 – Запланована на сьогодні санкт-петербурзька сесія Парламентськіх зборів Союзу Білорусі та Росії не відбулася, що свідчить про припинення процесу білорусько-російської інтеграції, а також про марність мрій українських інтеграторів долучитися до цього процесу.

Чергову сесію Парламентських зборів Союзу Білорусі й Росії, де статус спостерігача має делегація Верховної Ради України, відкладено на невизначений строк, бо Рада міністрів так званої союзної держави Білорусі та Росії не спромоглася представити звіт про виконання союзного бюджету за перше півріччя цього року та проект бюджету на 2002 рік.

Але ж голова Парламентських зборів, він же спікер російської Думи Геннадій Сєлєзньов за тиждень до цієї скасованої петербурзької сесії союзного квазіпарламенту заявив, що треба створювати “триєдину союзну державу” – за участю України. Російський спікер сказав, що російсько-білоруському союзові, цитую, “потрібен третій кут, і тоді появиться конфігурація піраміди”.

Цікаво, що про піраміду почали казати також у Мінську, але йдеться про піраміду фінансову. Білоруський внесок до союзного бюджету, попри всі інтеграційні заяви, запізнюється, а Росія на тлі всесвітньої антитерористичної кампанії майже взагалі забула, що існує її союзна держава з Білоруссю. Після терактів 11 вересня російський президент Владімір Путін так і не знайшов часу для зустрічі з білоруським колегою Аляксандром Лукашенкою, який очолює Найвищу державну раду Союзної держави, де Путін є простим членом цієї ради.

Найвища державна рада, можливо, збереться в Москві водночас з ювілейним самітом СНД при кінці листопада, але тоді Путін зустрічатиметься не лише з Лукашенкою, а ще й з Леонідом Кучмою та іншими президентами країн Співдружності.

Отже, грошей для білорусько-російської інтеграції немає, тому й немає всіляких засідань президентів та депутатів. Очевидно, не буде й спільної валюти союзної держави. Цікаво, що проект переходу на союзний рубль почали називати фінансовою пірамідою саме після візиту до Білорусі української делегації. Минулого тижня голова білоруського Національного банку Пятро Пракаповіч заявив на зустрічі зі своїм українським колегою Володимиром Стельмахом, що запровадження спільної грошової одиниці Білорусі та Росії може бути відкладено на пізніший строк, ниж запланований 2005 рік.

“Наша позиція є незмінною – лише рівни умови, лише збереження незалежності та повного суверенітету Республіки Білорусь”, - заявив головний білоруський банкір та додав, що Мінськ буде вимагати від Росії того ж, що є в Європейському Союзі.

Мінські спостерігачи зазначають, що цю досить різку заяву було зроблено саме на зустрічі з делегацією України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG