Доступність посилання

ТОП новини

Суперечка за Лівадійський палац


Суперечка за Лівадійський палац

Симферополь, 26 листопада 2001 - Наприкінці минулого тижня кримська преса повідомила про рішення Леоніда Кучми про передачу двох найвідоміших кримських палаців – Лівадійського та Алупкинського – у відання Управління справами Адміністрації Президента України. Газети пишуть про нові утиски Києвом кримської автономії, а місцеві спостерігачі кажуть, що за цими публікаціями стоїть кримський спікер Леонід Грач, який таким чином тисне на українські власті.

У суботу симферопольська газета «Кримскоє врємя» опублікувала доручення Президента України Леоніда Кучми главам урядів України і Криму Анатолію Кінаху і Валерію Горбатову «всебічно вивчити питання приналежності» Лівадійського палацу-музею та Алупкинського (Воронцовського) державного палацо-паркового музею-заповідника і, цитую: «вжити встановлені законом заходи для їхньої передачі в управління Державному управлінню справами”, кінець цитати. Як стверджується у президентському дорученні, це робиться з метою забезпечення належного збереження Лівадійського та Алупкинського палаців як пам’яток історії і культури, а також їхнього використання для проведення державних офіційних заходів.

Місцева преса пише, що Лівадійський та Алупкинський палаци є «візитною карткою» курортного Криму, і щорічно їх відвідують до 600 тисяч осіб. Перепідпорядкування ж цих комплексів Києву може призвести до обмеження або навіть припинення доступу до них туристів. Раніше низка унікальних кримських об’єктів вже була перетворена на державні дачі. Преса пише про подальші утиски Києвом автономії. Правда, кримські газети не згадують, що обидва палаци потребують значних фінансових вливань для їхнього ремонту. Крім того, Лівадійський палац знаходиться в зоні зсуву грунту, а на аварійно-ремонтні роботи кримський бюджет коштів немає і не виділяє їх уже кілька років. Водночас керівництво обох музейних комплексів тривалий час просить офіційний Київ вплинути на ситуацію.

Тим часом місцеві спостерігачі звертають увагу на інший бік цієї проблеми. На думку багатьох політичних оглядачів, за цими публікаціями стоїть кримський спікер Леонід Грач, який таким чином тисне на українські власті. Перед виборами лідер кримських комуністів намагається забезпечити лояльне ставлення до нього Києва, який останнім часом прихильніший до місцевої “Трудової України”, представником котрої є кримський прем’єр Валерій Горбатов. З іншого боку, на Леоніда Грача тиснуть проросійські організації півострова, політичної підтримки яких домагається спікер. Але, як би там не було, поки що і парламентська, і урядова прес-служби не коментують ситуацію. Втім, суперечка за найвідоміші кримські палаци, де у наші часи проходять міжнародні та міждержавні зустрічі, триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG