Доступність посилання

ТОП новини

Новостворене Управління безпеки вітчизни всупереч побоюванням не перебрало владу в США — її перебирає президент


Новостворене Управління безпеки вітчизни всупереч побоюванням не перебрало владу в США — її перебирає президент

Прага, 26 листопада 2001 — На засноване після терористичних нападів 11 вересня американське Управління безпеки вітчизни покладалися великі сподівання — але й зараз, через більш як півтора місяця після створення цієї аґенції, результатів її діяльності не помітно, зауважують оглядачі. Натомість привертає увагу дедалі більше зосередження влади в президента.

Назва — Управління безпеки вітчизни — нагадує пережиток часів холодної війни. Один із найпотужніших за ідеєю символів американської війни з тероризмом 21 століття має щонайширші завдання — розробляти і втілювати загальнонаціональну стратегію, що має вберегти США від терористичних загроз і нападів, і координувати діяльність понад 40 федеральних органів. Його директор Том Ридж, із вузького кола найнаближеніших до президента Джорджа Буша осіб, мав би стати одним із найвпливовіших урядових чиновників, пише в понеділок британський щоденник Файнаншл Таймз у кореспонденції з Вашинґтона.

Але критики дедалі більше ставлять під сумнів те, чого досягнено, чи радше не досягнено, наразі: Управління безпеки вітчизни практично навіть не створило дієздатного апарату, ба й не має нормального місця для праці, і погрузло в б’юрократії. Подолати ж глибокі б’юрократичні інтереси всіх служб, що потрапляють під юрисдикцію Управління, не дає змоги брак реальних повноважень, попереджають аналітики.

Кореспондентці газети не вдалося навіть розшукати його телефон: це не таємниця — просто його ніхто не знає. На телефонному комутаторі Білого Дому, де має кабінет сам Том Ридж, наприкінці минулого тижня порадили передзвонити після вихідних: Управління безпеки вітчизни, мовляв, усе одно зачинено через святкування Дня подяки. А на напівриторичне запитання: а що коли б виникла загроза національній безпеці? — така була й відповідь: «Вам доведеться передзвонити завтра»…

Тим часом така хоч би й потенційно впливова структура має специфічний статус: президент Джордж Буш не дав Конґресові визначити повноваження й відповідальності її керівника — а відтак Том Ридж не зобов’язаний звітувати перед Конґресом. І це далеко не єдине, в чому Білий Дім помітно посилив свою владу за рахунок інших, у першу чергу Конґресу — але громадськість, констатують спостерігачі, це схвалює.

Лише останніми кількома тижнями, нагадав американський щоденник Вашинґтон Пост, адміністрація президента США вчинила ще кілька таких кроків: Джордж Буш оголосив про велике скорочення американських ядерних арсеналів, але вирішив не оформлювати його договором, тим уникнувши конґресової ратифікації; пропозицію реорганізувати Службу іміґрації й натуралізації було зроблено без розгляду в Конґресі; а указ президента про можливість судити терористів військовими трибуналами фактично перехоплює повноваження судової галузі влади.

Та дії Джорджа Буша схвалювало 90 відсотків опитаних іще до нещодавнього різкого зламу в антитерористичній кампанії в Афганістані; та й конґресові лідери не особливо йшли на спротив намаганням адміністрації перебрати владу в інтересах національної безпеки.

Прецедентів значного розширення президентських повноважень у часи війни чимало. Єдине питання в тому, чи готовий Білий Дім дієво використати їх, каже історик Університету Висконсин Чарлз Джонз, якого цитує газета. На його думку, принаймні дотеперішні дії нинішньої президентської команди у США можна оцінити як вищі від середніх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG