Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Антиталібська коаліція оволоділа містом Кундуз. «Талібан» втрачає свої позиції і в районі Кандагару


Афганістан. Антиталібська коаліція оволоділа містом Кундуз. «Талібан» втрачає свої позиції і в районі Кандагару

Прага, 26 листопада 2001 - Сьогодні війська Об’єднаного антиталібського фронту, після двотижневої блокади міста Кундуз, фактично встановили контроль над цим містом, яке знаходиться на важливій магістралі, що зв’язує північ Афганістану з територією Таджикистану. За повідомленням керівництва Об’єднаного антиталібського фронту (що його й досі у пресі називають «Північним альянсом»), спротив талібів, загалом подолано, хоча в окремих районах міста Кундуз й досі тривають перестрілки.

Тисячі бійців «Талібану» та іноземців, які воювали на їхньому боці, здалися у полон. Представники антиталібської коаліції пообіцяли амністію усім афганцям, які добровільно складуть зброю. А стосовно іноземців, серед яких, здебільшого араби і пакистанці, то було заявлено, що з ними будуть поводитися відповідно до міжнародних конвенцій. Кундузьке угруповання нараховувало до 3 тисяч іноземців.

Учора частина полонених іноземців, яких утримували в цитаделі у місті Мазарі-Шаріф, захопили зброю і намагалися втекти. Під час придушення цього повстання загинули близько 400 іноземних найманців. А ще близько ста повсталих, за повідомлення інформаційних агентств, й досі чинять збройний спротив, закріпившись у цитаделі Кала-і-Джангі, де було стврорено табір для полонених.

Тим часом на півдні Афганістану загони пуштунських племен, які повстали проти талібів, зайняли низку населених пунктів у районі Спінбулдака і перекрили дорогу, що зв’язує місто Кандагар із пакистанським населеним пунктом Чаманом. Їхня операція відбувалася за підтримки американської авіації, яка напередодні завдала ракетно-бомбових ударів по позиціях талібів у цій місцевості.

А в передмісті Кандагару у неділю висадилися близько 600 американських морських піхотинців. Це стало можливим після того, як пуштунські угруповання встановили контроль над аеропортом міста Кандагар. Очікується, що до цього десанту приєднаються ще близько 900 американських військовослужбовців. За повідомленням газети «Вашингтон пост», яка посилається на джерела в Пентагоні, перекидання десанту з кораблів в Аравійському морі в район Кандагару має завершитися у вівторок ввечері. Одне з основних завдань американських десантників - пошук керівника «Аль-Каеди» Осами бін Ладена.

Міністр закордонних справ антиталібських сил Абдулла Абдулла на сьогоднішній прес-конференції у Кабулі заявив, що Об’єднаний антиталібський фронт не направлятиме до провінції Кандаґар своїх військ, де вже висадився американський десант, який разом з місцевими загонами пуштунських племен готує наступ на Кандагар. Абдулла Абдулла також зауважив, «Я думаю, що Бін Ладен і його загони перебувають в оточенні і більше не можуть вільно діяти на усій території Афганістану. І саме цей чинник спонукає американські військові підрозділи до дій», - заявив Міністр закордонних справ антиталібських сил Абдулла Абдулла.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG