Доступність посилання

ТОП новини

Позиція Вашингтонга не міняється: - Афганістан це початок – антитерористична кампанія продовжуватиметься на всіх інших фронтах


Позиція Вашингтонга не міняється: - Афганістан це початок – антитерористична кампанія продовжуватиметься на всіх інших фронтах

Вашингтон, 28 листопада 2001 - На афганській території у понеділок розташовано першу базу marines - американських військовоморських піхотинців. Режим Талібів здається контролює лише систему афганських печер, в яких ховаються його бойовики та терористи Аль Каїди. У Бонні, під егідою ООН продовжує роботу міжнародна конференція у справі майбутньої влади в Афганістані. Американські офіційні особи заявили, що антитерористична кампанія не кінчається в Афганістані. Отже, хто на списку наступних антитерористичних операцій?

У сьомий тиждень операція “Тривала свобода” починає давати очевидні результати в Афганістані, практично знищено режим Талібів, який дав притулок терористам Аль Каїди та їх лідеру Усамі бен Ладену. У понеділок вперше дислоковано неподалік від Кандагара перші спеціальні підрозділи “марінс” – військовоморських піхотинців, які як зазначають американські представники візьмуть пряму участь в операціях проти твердинь й сховищ талібів та терористів Аль Каїди. Представники Пентагону заявили, що не передбачається розташовувати більше ніж 2000 військовоморських піхотинців, однак попередили, що кампанія на афганський терориторії не буде короткотривалою.

“Афганістан це лише початок” заявив на персконференції у Білому президент Сполучених Штатів Джордж Буш:

“Хто-небудь що дає притулок терористам є терористом; ті, що фінансують терористів є терористами. Ті, що виготовляють зброю масового знищення з метою тероризувати інші країни нестимуть відповідальність за це.”

“Щодо Пана Садама Гусейна, то він повинен дозволити інспекторам повернутись у країну й довести таким чином, що не виготовляє зброї масового знищення” заявив президент Буш. На запитання про те, що станеться й які наслідки можна очікувати у випадку, що іракський лідер відмовиться повернути інспекторів ООН, був Головнокомандуючий США був короткослівним: - “Він довідається про те.”

Нагадаємо, що Саддам Гусейн у грудні 98-го року видворив інспекторів ООН, звинувативши їх у шпигунстві на користь США. Однак як зазначають американські офіцінійні особи та деякі представники ООН Ірак далі робить зусилля зметою виготовлення хімічної, біологічної ба й атомної зброї. Отож проблема із іракським режимом й його спробами отримання озброєнь масового знищення не є новою. Державний секретар Сполучених Штатів Коллін Пауелл в інтерв’ю телемережі CNN заявив, що “тиск на Ірак продовжуватиметься, щоб не допустити до того, щоб ці озброєння стали серйозною загрозою для регіону або світу”. Щоправда попри всю відкритість, представники Білого дому заявили, що було б помилковим припускати, що Ірак є наступною, після Афганістану, ціллю, ба й навіть помилковим було б припускати, що наступна фаза антитерористичної кампанії матиме суто військовий характер. Як зазначив держсекретар Коллін Пауел Сполучені Штати намагаються переконати Росію у запровадженні проти Іраку нового роду санкцій ООН, якими було б полегшенно постачання товарів широкого вжитку для цивільного населення, проте, водночас було б загострено контроль над імпортом в Ірак товарів із можливим військовим призначенням. Речник Державного департаменту однак зазначив, що покищо у цьому питанні не пощастило переконати російське керівництво, яке щоправда рішуче підтримує американську антитерористичну операцію в Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG