Доступність посилання

ТОП новини

Боннська конференція у справі Афганістану


Боннська конференція у справі Афганістану

Прага, 28 листопада 2001 – Сьогодні в Бонні закінчився другий день переговорів у справі сформування перехідного афганського уряду і загалом майбутнього Афганістану. У переговорах під егідою ООН беруть участь чотири афганські делегації, до яких увійшли різні етнічні, релігійні і політичні групи. У перший же день конференції лідери цих угруповань домовилися, що до п’яти днів вони домовляться щодо складу тимчасового уряду.

Після першого дня праці конференції дипломати стверджують неочікувано конструктивну атмосферу, у якій сторони розпочали переговори. За словами представників ООН, за участі яких проходять переговори, сторони домовилися, що тимчасовий уряд Афганістану управлятиме лише протягом кількох найближчих місяців, тобто до цілковитого закінчення воєнних дій і впорядкування місцевих органів влади. Потім усі угруповання мали б обрати джирґу, тобто збори племінних і кланових старійшин, які обговорять основні положення державної влади в Афганістані. Протягом приблизно наступних двох років буде обговорено і схвалено нову конституцію Афганістану. Протягом наступних днів учасники конференції працюватимуть у менших спеціалізованих групах, обговорюючи нагальні проблеми країни у час тривання і після закінчення воєнних дій, а також справи місцевих адміністрацій. Афганські лідери і західні дипломати погодилися також, що крім нинішньої конференції в Бонні пізніше відбудеться подібна нарада в Кабулі. На думку представників ООН проведення такої наради в афганській столиці поки що неможливе з міркувань безпеки. Тут варто додати, що у середу у Вашінгтоні відбулася зустріч Президента США Буша з генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном у справі воєнних дій в Афганістані і дальшого врегулювання кризи. Зокрема мова ішла про сформування перехідного уряду, про надання негайної гуманітарної допомоги афганському населенню і про повернення афганських біженців із сусідніх країн. Білий дім привітав конференцію в Бонні, проте підкреслив, що, на думку Сполучених Штатів, шлях до цілковитого врегулювання афганської кризи буде радше тяжким і тривалим. Неочікувано успішний початок конференції в Бонні оглядачі пояснюють кількома причинами. Передусім міжнародні фінансові організації і західні уряди пообіцяли надати Афганістанові широку економічну допомогу у відбудові країни. Зокрема міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер під час відкриття конференції заявив, що лише Німеччина надасть Афганістанові 70 мільйонів доларів допомоги. Однак, як він заявив, ця допомога буде пов’язана із очікуваннями від лідерів афганських угруповань історичного компромісу.

Інша, навіть важливіша причина конструктивного духу бонської конференції, на якій наголошують оглядачі – так це тиск на лідерів різних етнічних угруповань Афганістану з боку сусідніх країн, зокрема Пакистану, Ірану, Індії і Росії, яка фактично тримає під своїм контролем сусідні з Афганістаном Узбекистан і Таджикистан. Досі ці суперники в регіоні боролися за впливи в Афганістані, підтримуючи окремі етнічні та релігійні групи, особливо узовж своїх кордонів, і фактично тримаючи їх розсвареними. Однак, з огляду на виснажливу громадянську війну, прихід до вдади режиму талібан, поширення в Афганістані міжнародної терористичної мережі Бін Лядена і широкі потоки біженців до цих країн змусили лідерів цих країн об’єднати зусилля для врегулювання афганського конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG