Доступність посилання

ТОП новини

Бонська конференція про майбутнє Афганістану. Французько-британський самміт у справі Афганістану


Бонська конференція про майбутнє Афганістану. Французько-британський самміт у справі Афганістану

Прага, 29 листопада 2001 – У Бонні триває конференція у справі сформування тимчасового уряду Афганістану за участю ООН і чотирьох афганських делегацій, до яких увійшли представники більшості етнічних і релігійних груп. Тим часом сьогодні в Парижі відбувся самміт лідерів Франції і Великобританії, які обговорили перебіг бонської конференції, воєнної акції в Афганістані, а також участь обох сторін і Європейського союзу у справі відбудови Афганістану.

Згідно з формальними повідомленнями афганських делегацій для преси, сторони досягли принципової домовленості про поділ влади у країні. Сторони домовилися також про створення тимчасової національної ради, яка пізніше призначить перехідний уряд країни, до складу якого мали б увійти представники всіх афганських політичних, етнічних, релігійних і племінних груп. Тепер учасники конференції у менших групах обговорюють справи місцевої адміністрації та імена можливих кандидатів до центрального уряду і провінційних органів влади. Західні дипломати і представники ООН вважають ці домовленості першим кроком до створення перехідного уряду і врегулювання афганської кризи. Проте аналітики передбачають попереду чимало труднощів. Північний альянс, який представляє лише до 15 відсотків таджицького й узбецького населення, який відіграв головну роль у знищенні сил талібану і терористичної організації Аль-Кайда, нині контролює більшість території країни і намагається узурпувати владу в майбутньому. Незважаючи на тиск з боку країн антитерористичної коаліції й зокрема Сполучених Штатів, керівники альянсу не бажають розміщення в Афганістані іноземних миротворчих військ, заявляючи, що вони самі спроможні навести порядок. Для більшості аналітиків така перспектива означає відновлення громадянської війни. Тим часом три інші делегації на боннській конференції, які не мають в Афганістані жодних військових сил і представляють більшість населення, наполягають на тому, щоб передусім в Кабулі були обов’язково розміщені миротворчі підрозділи ООН, щоб таким чином принаймні продемонструвати, що у столиці править не лише один альянс. Розуміючи можливі ускладнення, тобто осуд і дальший тиск з боку ООН і Заходу, голова делегації Північного альянсу на конференції в Бонні висловив згоду на розміщення, за його словами, обмеженої кількості миротворців, лише в Кабулі і на тимчасово. Оглядачі передбачають, що справа миротворчих сил може стати предметом дещо нервовіших дискусій. Інша проблема, що постала на конференції, це особа колишнього короля Афганістану Заїр Шаха, який має 78 років і мав би увійти до тимчасового і, можливо, пізніше до постійного керівництва радше у ролі об’єднуючого символа. Незважаючи на широку підртимку з боку пуштунських провінцій Заїр Шаха, керівники альянсу погодилися на його участь в переговорах і в тимчасовому керівництві лише у ролі приватної особи.

Варто додати до цього, що у четвер в Парижі відбувся французько-британський самміт за участю президента Франції Шірака і прем’єр-міністра Жоспена, а також прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера. Лідери обох провідних країн Європейського союзу і учасники антитерористичної коаліції обговорили перспективи боннських переговорів, участь обох країн в антитерористичній акції і в дальшій відбудові Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG