Доступність посилання

ТОП новини

Національне бюро розслідувань: реалії і перспективи


Національне бюро розслідувань: реалії і перспективи

Київ, 29 листопада 2001 - За рік, що минув після так званого касетного скандалу, В Україні практично мало що з’ясовано щодо самих записів, так і у справі Георгія Гонгадзе. Вбивць журналіста й досі не встановлено. Цими питаннями переймалися одразу кілька поважних організацій: Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України та Генеральна прокуратура. Але, як кажуть, у семи няньок – дитина голодна. В більшості демократичних країн гучні справи, пов‘язані з корупцією чи організованою злочинністю, розслідує виключно одна структура. Наприклад у Сполучених Штатах Америки – це ФБР (Федеральне бюро розслідувань). Тим часом в Україні вже давно йде мова про створення Національного бюро розслідувань. Відповідний проект закону вже давненько знаходиться у Верховній Раді.

Національне бюро розслідувань своїм указом створив Президент України у червні 96 року. Першим директором був нинішній народний депутат України Олег Литвак, потім очолив НБР нині міністр з надзвичайних ситуацій Василь Дурдинець. Однак, оскільки був відсутній відповідний закон, під час адміністративної реформи, у листопаді минулого року Національне бюро розслідувань було ліквідовано.

А навіщо воно взагалі потрібною. Пояснює автор законопроекту про НБР голова комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Юрій Кармазін:

“Життя показало, що трьохрічної давності указ Президента, яки він був підкріплений законодавчо про створення НБР, він би зняв дуже багато проблем, які сьогодні накопичилися в суспільстві. Цей орган має бути для розслідування і оперативного супроводження найбільш резонансних справ. Сьогодні існування органу по боротьбі з корупцію і організованою злочинністю в системі МВС і в системі СБУ показує не зовсім життєзначимість. Це все треба збирати в один кулак, який би мав би і своє слідство. Крім того, що б він був абсолютно незалежним. Має бути орган, якому б довіряли і суспільство, і політики, і який би мав авторитет.”

Коротко, навіщо потрібне Національне бюро розслідувань пояснює перший Генеральний прокурор незалежної України Віктор Шишкін:

“Для того, щоб йому передати функції слідства, які раніше належали Прокуратурі і частково передати функції слідства в галузі боротьби з організованою злочинністю, які належать сьогодні СБУ”.

Отже, нині де Юре НБР в Україні не існує. А де факто, виявляється, можливо й є.

Якось, гуляючи з песиком біля готелю “Золотий колос”, що біля виставки, люди у військовій формі порадили мені триматися подалі, бо, мовляв тут тепер не готель, а Національне бюро розслідувань. Дійсно, величезна шестиповерхова будівля вже майже відреставрована, обнесена металевим парканом, навіть перекрили вулицю між проспектом 40-річчя жовтня і вулицею Героїв оборони. Вікна там горять майже цілодобово.

Коли я спробував у охоронця з‘ясувати, що відтепер в готелі “Золотий Колос” мені відповіли, що це “адміністративне приміщення” і показали на двері. Не подіяло ні журналістське посвідчення, ні обіцянка привести народних депутатів. Ніхто з парламентаріів також не знає, що робиться в колишньому готелі. Висловлювалися припущення, що таємнича будівля перебуває на балансі Ради національної безпеки і оборони України. А, можливо, там працює контрольне управління Адміністрації Президента України, яке контролює і координує діяльність правоохоронних органів.

Можливо, вже після ухвалення Закону про Національне бюро розслідувань, громадськість довідається, що за орли, за які гроші і чим займаються в будинку на розі вулиці Героїв Оборони і проспекту 40-річчя жовтня, де віднедавна був готель “Золотий колос”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG