Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний трибунал у Гаазi повiдомив, шо тривають розслiдування проти шiстьох генералiв югославських Збройних сил i полiцiї у зв’язку з їхньою причетнiстю до злочинiв у Косовi


Мiжнародний трибунал у Гаазi повiдомив, шо тривають розслiдування проти шiстьох генералiв югославських Збройних сил i полiцiї у зв’язку з їхньою причетнiстю до злочинiв у Косовi

Бєлград, 30 листопада 2001 – Президент Коштунiца сподiвався, що з Лондона повернеться як трiумфатор, оскiльки Великобританiя, на думку офiцiйного Бєлграда, виступає за збереження югославської федерацiї, тобто проти вiдокремлення Чорногорiї. Проте, його настрiй ще раз зiпсули вiстi з Гааги. У четвер вечiр Коштунiца на бєлградському летовищi подав лише коротку заяву й не приховуючи обурення, вiдмовився вiдповiдати на запитання журналiстiв. Вiн зазначив, що розслiдування проти генералiв Небойши Павковича, Володимира Лазаревича, Сретена Лукича та iнших безпосередньо загрожує стабiльностi країни й регiону. Глава держави й цим разом заявив, що необхiдно ухвалити закон про спiвробiтництво з Гаазьким трибуналом, не пояснюючи чому цей закон понинi не ухвалено. Нагадаємо, що саме президентська партiя постiйно проводить кампанiю проти Трибуналу й гальмує пiдготовку вiдповiдного законопроекту.

Генерали про яких йдеться вiдмовляються коментувати повiдомлення Трибуналу. Представник Мiнiстерства оборони, який не бажав бути названим заявив, що розслiдування можуть загрозити лише шiстьом генералам й нiкому бiльше. Мiнiстр оборони Саво Маркович, який перебуває в Словаччинi, коротко сказав журналiстам, що не знає в чому Трибунал звинувачує чiльних генералiв.

Мiнiстр внутрiшнiх справ Югославiї Зоран Жiвкович наголосив, що розслiдування – це ще не вирок. Вiн додав, що сербський уряд уже давно виступає за змiни на чолi армiї. Республiканська влада кiлька разiв зверталася до глави держави з вимогою звiльнити начальника Генштабу Павковича, який належав до кола найближчих спiвробiтникiв екс-президента Мiлошевича.

Мiнiстр внутрiшнiх справ Сербiї Душан Михайлович днями заявив, що жодного полiцейського не буде видано до Гааги поки вiн сидить в мiнiстерському крiслi.

Заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Момчiло Перишич, який до початку косовської кампанiї був начальником Генштабу i якого Мiлошевич звiльнив саме тому, що вiдмовлявся застосувати армiю проти мирного населення, виявив готовнiсть поїхати до Гааги у разi якщо його будуть розшукувати. Однак, вiн заявив, що не поїде до Хорватiї, де його засуджено до 20 рокiв ув’язнення.

Дебати продовжуватимуться протягом вихiдних. Незважаючи на те, що Коштунiца захищає Мiлошевичевих улюблених генералiв, джерела близькi до уряду Сербiї повiдомляють, що готуються декрети про переведення на пенсiю Павковича та iнших з гаазького списку якому, здається, немає кiнця. Зрештою, Сербiя вела чотири вiйни й усi злочинцi ранiше чи пiзнiше будуть нести вiдповiдальнiсть. Якщо не вдома, то в Гаазi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG