Доступність посилання

ТОП новини

Приготування до перепису


Приготування до перепису

Київ, 30 листопада 2001 - На Київщині закінчуються останні приготування до Першого національного перепису населення, який проходитиме в Україні з 5 по 14 грудня цього року. Він матиме свої особливості, порівняно з минулим, який проводився ще за часів Радянського Союзу, у 1989 році.

Перше, що впадає в око, буваючи в селах і містах Київщини, то це відсутність плакатів та іншої наочної агітації про майбутній перепис. І на це є свої пояснення: терміни його проведення переносилися двічі, розпорядження Кабміну було ухвалене лише наприкінці лютого цього року, а відповідне розпорядження Київської облдержадміністрації - ще пізніше - 11 червня .Та і коштів на організацію переписної кампанії виділено недостатньо, що призводить до різних ускладнень.

Найбільші труднощі очікуються в деяких міста, в яких впродовж останніх років велося жваве житлове будівництво, як приміром у Василькові. За однією адресою тут може бути 2 чи 3 будинки. Невпорядкованість міського господарства змусила вдаватися до неординарних рішень. Як каже перший заступник начальника обласного статуправління Тетяна Усик, “Ми прийшли до такого рішення: щоб на папері цупкому малювати назви деяких вулиць і номери будинків, і так вийти з ситуації”.

Реалії життя сьогодні такі, що обліковці мають знати, в який двір, і до яких людей вони йдуть. Органи влади вживають заходів, щоб під личиною працівників статистичних органів до квартири чи будинку не зайшли якісь пройдисвіти. І цьому слугують не лише спеціальні перепустки.До уваги береться і стан зі злочинністю у селах і містах Київщини. Відповідні інструкції отримали органи внутрішніх справ.

Тетяна Усик продовжує:” Органи внутрішніх справ знають таких осіб, які можуть скористатися переписом у своїх злочинних цілях, вони під наглядом. А у так звані криміногенні сім”ї обліковці прийдуть у супроводі міліціонерів”.

Всього під час опитування кожен громадянин України має відповісти на питання 19 розділів. Чимало запитань буде стосуватися житлових умов, джерел існування, міграційних процесів. Очікується, що перепис засвідчить деяке скорочення чисельності жителів Київщини. Якщо перепис 1989 року констатував показник 1 млн. 900 тисяч, то за поточною статистичною звітністю чисельність жителів області мабуть, не перевищить 1 млн.700 тисяч осіб.

Як і раніше, найкрупнішим районним центром області залишається Біла Церква - 213 тисяч людей; далі у списку йдуть Бровари-83 тисячі, і Бориспіль-51 тисяча осіб. У сільській місцевості на Київщині проживає 780 тисяч ,а у містах і населених пунктах міського типу - 1,5 мільйона людей. Але всі ці показники треба уточнити під час наступного перепису.

Попередні його підсумки матимемо на початку 2002 року, більш повні - через півроку. У цілому ж дані перепису оброблятимуться впродовж трьох років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG