Доступність посилання

ТОП новини

В урядовій резиденції “Петерсберг” під Бонном триває конференція ООН про політичне майбутнє Афганістану


В урядовій резиденції “Петерсберг” під Бонном триває конференція ООН про політичне майбутнє Афганістану

Бонн, 30 листопада 2001 - Після досягнення домовленості щодо створення перехідного уряду та тимчасової ради учасники форуму тепер обговорюють кількісний склад цих структур.

Згідно з попередніми домовленостями, до перехідного уряду Афганістану мають увійти від 15 до 25 міністрів. Тимчасова рада повинна складатися із 120 – 200 членів та виконувати роль тимчасового парламенту. Учасники конференції, що проходить в урядовій резиденції “Петерсберг” під Бонном, обговорюють тепер деталі. Надалі відкритим залишається також питання про склад та час введення миротворчого контингенту, який мав би гарантувати продовження політичного процесу в Афганістані. Так, представники Північного альянсу наполягають на тому, щоб складу таких сили ввійшли підрозділи виключно з ісламських країн. Крім того, Північний альянс вважає, що вводити їх у країну слід тільки після формування перехідного уряду та скликання тимчасової ради.

Водночас представники Римської групи закликають до негайного введення миротворчого контингенту, аби уникнути панування анархії, яка загрожує країні після повалення режиму талібів. Прихильники колишнього короля Захір Шаха висловилися за те, щоб до миротворчих сил увійшли також німецькі солдати. Така пропозиція пролунала не випадково. Афганці прихильно ставляться до Німеччини, не в останню чергу через те, що ФРН не має власних інтересів у регіоні. Крім того, німці беруть активну участь у наданні гуманітарної допомоги Афганістану.

Чергове засідання конференції про політичне майбутнє цієї країни продемонструвало наскільки складними є переговори. Так, один з високопосадових представників пуштунів Абдул Кадір у п’ятницю полишив форум. На його думку, на нинішній конференції пуштуни представлені недостатньо. Як повідомляється, Кадір ще перебуває в Німеччині і можливо ще повернеться за стіл переговорів.

Тим часом у містечку Бад Хоннеф, що розташовано також під Бонном, розпочалася конференція про відбудову Афганістану. В ній беруть участь близько вісімдесяти афганських представників гуманітарних організацій, фірм, а також науковці. Крім афганців, що проживають в еміграції в Європі, на форум прибули також делегати з Ірану, Пакистану, Об”єднанних Арабських Еміратів та Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG