Доступність посилання

ТОП новини

ООН продовжує програму гуманітарної допомоги Іракові


ООН продовжує програму гуманітарної допомоги Іракові

Вашингтон, 30 листопада 2001 - Рада безпеки ООН одноголосно схвалила у четвер резолюцію щодо продовження програми гуманітарної допомоги Іракові та створила нові рамки перегляду санкцій ООН проти Багдада. Державний секретар США Колін Пауелл спростував повідомлення масмедія про те, що після завершення антитерористичних операцій в Афганістані, Сполучені Штати мають намір розпочати нову війну проти Іраку, щоб знищити програми режиму Саддама Гусейна щодо виготовлення зброї масового знищення.

Проект резолюції підготовили Сполучені Штати та Росія, які протягом кількох минулих років вели постійні суперечки щодо політики відносно Іраку. Тепершіній компроміс, заначають спостерігачі, є ще одним знаком посилення співпраці між Вашингтоном і Москвою, що стало зокрема очевидним після терористичних нападів на Сполучені Штати 11-го версеня. Представник США при ООН посол Джон Негропонте після ондноголосного схвалення Радою безпеки ООН нової резолюцїі заявив: -“Це є важлививим кроком вперед щодо єдності Ради безпеки стосовно Іраку, й на мою думку, це повинно бути сигналом для Іраку, що ми готові йти вперед з цією програмою.”

Представник Російської Федерації при ООН посол Сергей Лавров наголосив: “Єдним шляхом радикального вирішення проблеми Іраку це запевнитись, що буде відновлено міжнародний моніторінг в Іраку в поєднанні з припиненням й скасуванням санкцій. Є необхідним визначити точні критерії такого процесу.”

Власне на початку тижня президент Сполучених Штатів Джордж Буш закликав Ірак повернути міжнародних інспекторів, котрі згідно з резолюцію ООН з 99-ого року повинні продовжити роботу по контролю і ліквідації програм режиму Саддама Гусейна щодо виготовлення зброї масового знищення. Заява Буша викликала низку спекуляцій в масмедія про те, що після антитероистичних операцій в Афганістані Сполучені Штати розпочнуть воєнні дії проти режиму Саддама Гусейна. У зв’язку з тим деякі союзники США в Європі та на Близькому сході висловили стурбованість можливістю такого розвитку подій. Щоправда у четвер державний секретар Колін Пауелл спростував такі повідомлення заявивши, що “повідомлення масмедія не підкріплені фактами” й “було б дуже недоречним, спекулятивним й гіпотетичним говорити про війну, якої ніхто не оголосив.”

Щодо кампанії в Афганістані президент Сполучених Штатів Джордж Буш висловив задоволення “операцією Тривала свобода”: - Мені приємно повідомити, що військові виконують завдання дуже добре. Після короткого часу більшість країни є під контролем союзників та друзів. Ми порятували співробітників гуманітраних організацій, ми знищили війська Талібів заявив Буш і додав що завдано поразки режимові, котрий з ненавистю ставився до жінок, не дозволяв навчання дітей, підривав постачання гуманітарної допоги та нищив символіку інших релігій. Терористи із Аль Каїда також у сполосі - завив президент Джордж Буш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG