Доступність посилання

ТОП новини

П’ятнадцять років тому світ зітхнув з полегшенням: над зруйнованим четвертим реактором Чорнобильської АЕС постав так званий об’єкт “Укриття”, більше відомий як “Саркофаг”


П’ятнадцять років тому світ зітхнув з полегшенням: над зруйнованим четвертим реактором Чорнобильської АЕС постав так званий об’єкт “Укриття”, більше відомий як “Саркофаг”

Протягом останніх років “Саркофаг” перетворився на об”єкт інтересу технарів та науковців з цілого світу. Чому саме?

У моїй пам’яті залишився травневий Київ 86-го року: міліцейський конвой десятків автобусів, з вікон яких виглядають перелякані, у сльозах дитячі обличчя. Натовпи зацькованих жінок штурмують залізничні та авіа- каси. У столичних гастрономах –у розгар антиалкогольної кампанії – з’явився алкоголь у вигляді дорогих і дефіцитних вин і коньяків.

А у ста з чимось кілометрах на північний схід від Києва можна було побачити абсолютно іншу картину, що ніби матеріалізувалася з фільмів “фентезі” про майбуття індустріалізованого світу. Над обпаленим атомом і вогнем 4-тим енергоблоком Чорнобильської АЕС напів живі, обпалені радіацією люди – будівельники, інженери, стройбатівці – створювали унікальне на той час сховище, яке пізніше було названо об’єктом “Укриття”. Датчики радіаційного контролю, улаштовані всередині, досі інформують про стан реактора, про рівень радіаційного забруднення території енергоблока, про швидкість розпаду радіоактивних елементів. Останні, за твердженнями персоналу, утворюють фантасмагоричні комбінації – такий собі “танок смерті” у “Саркофазі”.

Нині міжнародна спільнота, поінформована про тріщини і розломи в “Укритті”, обговорює можливість його модернізувати і перетворити на інтернаціональний дослідницький центр, який спостерігатиме за специфічними реакціями зруйнованого атомного єства, за життєдіяльністю радіоактивних елементів, за пульсом реактора. Минає рік відтоді, як Україна і світ живе без Чорнобильської атомної станції. Але “Саркофаг” – залишився на тому місці, де людство зазнало однієї з найбільших атомних аварій у своїй історії. “Саркофаг” може перетворитись на місце загибелі усього живого навколо, а може стати місцем, де назавжди буде поховано міць і жорстоку красу колись мирного атома.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG