Доступність посилання

ТОП новини

17 відсотків дітей посткомуністичної Європи й СНД бідують


17 відсотків дітей посткомуністичної Європи й СНД бідують

Прага, 30 листопада 2001 — Нужденність поширена серед дітей і підлітків у країнах СНД і Середньої та Східної Європи — майже 18 мільйонів їх у цьому реґіоні живуть у нужді, мовиться в оприлюдненому в четвер звіті Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

«Десятиліття перехідного періоду» — так названо звіт ЮНІСЕФ про рівень життя понад 400 мільйонів людей у 27 країнах післякомуністичного світу, з того 108 мільйонів дітей. Їхнє становище в цих країнах дуже різниться.

«Завдяки десятиліттю енергійних зусиль рівень дитячої смертності в багатьох країнах знизився, але мільйони дітей і далі страждають від нужденності й хвороб, від того, що опиняються на узбіччі суспільства», – констатує виконавчий директор ЮНІСЕФ Карол Белламі.

Зі зниженням реальних доходів протягом останнього десятиріччя різко зросла кількість дітей у бідних родинах і тих, що виховуються в сиротинцях. Наприкінці 1990-х років уже згадані на початку 18 мільйонів дітей і підлітків віком до 17 років у реґіоні (а це 17 відсотків їх) жили менш як на 2 долари 15 центів на день — межа бідності, визначена Світовим банком; із них 16 мільйонів — у країнах СНД, а в таких, як Молдова чи Таджикистан, їх майже три чверті.

Якщо ж узяти вищий поріг, 4 долари 30 центів на день, то до нього не дотягують уже майже 60 мільйонів дітей — понад половина від цієї вікової групи.

Один із прикладів: недостатнє харчування отримує кожна сьома дитина в Україні, Росії чи Вірменії і кожна третя в Албанії, Узбекистані чи Таджикистані.

До того ж значно зростає кількість захворювань на СНІД — у першу чергу в Україні й Росії, де зареєстровано близько 90 відсотків від усіх хворих реґіону. До країн цього реґіону повертається туберкульоз — у бідніших із них захворюваність зросла на 50 відсотків.

Тим часом через різке скорочення народжуваності зменшується кількість самих дітей — майже на 13 відсотків порівняно з 1989 роком. Зате поза шлюбом народжується вдвічі більше дітей — 22 відсотки.

Дитячий фонд ООН — ЮНІСЕФ — радить іти в скоординований наступ на дитячу нужденність і інші їхні проблеми.

«У більшості країн визнано засадничі свободи — право голосувати, висловлювати думку, втілювати ініціятиву й підприємливість. Це, безумовно, дає підстави для задоволення… але не можна забувати й первісні цілі перехідного періоду — підняти рівень життя для всіх, розвинути людяні й демократичні суспільства. На цих цілях треба наголосити знову», – заявила виконавчий директор ЮНІСЕФ Карол Белламі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG