Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент... Литвин тримає паузу


Четвертий парламент... Литвин тримає паузу

Київ, 30 листопада 2001 - Паузі, яку тримає голова Президентської адміністрації Володимир Литвин, міг би позаздрити САМ Віктор Ющенко. Вже минуло понад два тижні, як лідери блоку “За єдину Україну” оголосили його лідером свого виборчого списку, а Володимир Михайлович ще ніде і нікому публічно не заявив про свою згоду.

Я зустрівся з керівником депутатської групи “Трудова Україна” Ігорем Шаровим:

“Згода Литвина отримана, усі партійні організації про це знають. Однозначно, рішення його є”.

Вірить у Володимира Литвина і голова Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко:

“Думаю, що рішення змінено не буде і Володимир Михайлович буде працювати”.

Схоже, що працювати Володимиру Литвину доведеться вже з п’ятьма партіями. До блоку НДП, Трудової України, Аграрної партії і Партії регіонів долучилася Партія промисловців і підприємців, яку очолює прем’єр-міністр України Анатолій Кінах.

Підсилений прем’єром блок опинився перед іншою проблемою. Раніше список “За едУ” був поділений на чотири рівні частини, а відтепер питання квот залишається відкритим. Говорить заступник голови ПППУ Микола Онищук:

“Як концептуально запропоновано рівні партнерські стосунки. Є певні дискусії з цього приводу. Нами запропоновано і ми будемо це відстоювати рівна партнерська участь, тобто, 20% кожний із учасників аль’янсу”.

А поки вирішується питання квот, виборчих блок “За єдину Україну” проводить чи не першу в Україні широкомасштабну передвиборчу акцію. На прес-конференції голови “Трудової партії України” Сергія Тигіпка побував Павло Вольвач:

Проект блоку “За єдину Україну”, який одержав назву “Діалог”, спонукає згадати старі добрі акції всенародних “ референдумів і опитувань. Принаймні, за розмахом. Тепер, правда, мова йде про всенародне анкетування.

Назва проекту говорить сама за себе – “заєдукрики” пропонують електорату обговорити найнагальніші проблеми, від вирішення котрих, на їхню думку, залежить майбутнє України.

На питання, чому саме він став координатором акції, Сергій Тигіпко пояснив по комсомольські чітко: “Ми ініціювали – нам поручили”. Але роз’яснив, що в проекті беруть активну участь не лише члени його партії, а й інші члени блоку. Наприклад, в пікетах, задіяна молодь з НДП, а 500 тисяч анкет, від двору до двору, носять на селі представники аграрної партії. Кожна сільська сім’я має невдовзі одержати й роздрукований на кошти блоку Земельний кодекс. Про малу техніку і позики в банках наразі не йшлося.

Взагалі ж, всі крапки над “І” має розставити з’їзд партії, який відбудеться 8 грудня в Миргороді.

Миргород, як відомо, тепер не той. Електорат – теж не такий, як в часи “одобрямсу”. Як би там не було, цікавою видається фраза Сергія Тигіпка, зронена мимохіть. “Народ має право на помилку. Його право обирати. І це дуже добре”. Як мовиться. Без коментарів.

А тепер без коментарів про останні події в політичному житті Полтавщини розповість Людмила Кучеренко:

В Кобеляках побував голова Центрвиборчкому Михайло Рябець. Відвідав своїх сестер. А заодно зустрівся з головою Полтавської облдержадміністрації Євгеном Томіним. Він повідомив, що Аграрна партія, членом політради якої він є, найчисельніша в області і налічує 20 тисяч членів.

Об’єднаний прес-центр двох Рухів розповсюдив повідомлення, що Народному руху України за єдність під час наступних виборів на Полтавщини нічого не світить. Хоч їхні структури навесні нинішнього року розрослися не без допомоги заступника голови полтавської обласної державної адміністрації Петра Шемета. Зокрема, були створені осередки у Шишаках та Машівці. А більшість членів Полтавської міської організації – це молоді люди, які українською майже не говорять.

Недарма кажуть, що “шила в мішку не втаїш”. Про подібну історію розповіла місцева газета “Приватна справа”. Минулого року до голови обласної організації НДП Світлани Свищевої, вона ж заступник голови облдержадміністрації, звернулася безробітня Віра Сень з проханням надати їй матеріальну допомогу на лікування. Світлана Свищева поспівчувала жінці, але пояснила, що можливості допомогти партія не має. Яким же було здивування Віри Сень, коли податкова адміністрація звинуватила її у приховуванні доходів. Виявилося, що у відомості на отримання від НДП допомоги, в розмірі 608 гривень двічі стоїть її підпис. Підпис сфальсифіковано, але прокуратура Полтавської області чомусь не завбачила в цьому ознак такого злочину, як підробка документів. Тим часом віра Сень звернулася до Світлани Свищевої з проханням дати змогу отримати виділену їй НДП матеріальну допомогу. Відповіді на звернення поки що немає.

Завтра починаються з’їзди політичних партій. У Києві збираються члени партії “Єдність”, яку очолює столичний мер Олександр Омельченко, а у Харків з’їзджаються народні демократи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG