Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнароднi сили у Косовi протягом вихiдних затримали шiсть осiб, у яких виявлено значну кiлькiсть зброї


Мiжнароднi сили у Косовi протягом вихiдних затримали шiсть осiб, у яких виявлено значну кiлькiсть зброї

Бєлград, 3 грудня 2001 – Три тисячi вiйськовослужбовцiв iз складу усiх п’ятьох бригад миротворчих сил у Косовi взяли участь в акцiї розшукування зброї. Представник КейФОР заявив, що виявлено десять рушниць й автоматiв, певну кiлькiсть бомб, мiн та боєприпасiв. Заарештовано шiсть осiб. Командувач миротворчих сил в краю, французький генерал Марсел Валентен, заявив, що в майбутньому буде бiльше таких акцiй. Нагадаємо, що минулого тижня затримано Ґанi Iмерi, одного з колишнiх командувачiв албанських повстанцiв, якого звинувачено з воєнних злочинiв.

Бєлградська преса пише, що Мiжнародний трибунал у Гаазi розпочав розслiдування проти Хашiма Тачi та Рамуша Харадiнай, повстанських вождiв, якi тим часом стали лiдерами парламентських партiй. Сербське мiнiстерство юстицiї в окремiй заявi з цього приводу висловлює сподiвання, що згаданих албанцiв буде усунено вiд полiтичної дiяльностi. Речник Трибуналу Флоранс Гартман пiдтвердила, що провадяться розслiдування проти окремих албанцiв. Проте, вона вiдмовилася назвати iхнiх iмен.

На цьому тижнi має вiдбутися перша сесiя новообраного парламенту Косова. У недiлю двадцять двоє сербських депутатiв прийняв й поблагословив глава Сербської православної церкви, патрiарх Павло. Частина сербiв виступає за створення коалiцiї з помiркованими албанцями з Демократичної спiлки Iбрахiма Ругови. На цьому неофiцiйно наполягають i представники мiжнародного спiвтовариства. Албанськомовна преса закликає етнiчних албанцiв створити єдиний фронт, без участi сербiв й iнших нацменшин.

Сербськi депутати звернулися до мiжнародної адмiнiстрацiї з вимогою надати гарантiї безпеки бєлградським журналiстам, якi бажають прибути на першу сесiю Парламенту. У зверненнi мовиться: “Якщо мiжнародне спiвтовариство не в змозi захистити групу журналiстiв, як можемо вiрити, що воно спроможне захистити сербське мирне населення”.

В недiлю у Приштинi вiдбулася урочистiсть з приводу завершення навчань змiшаного пiдроздiлу нової косовської полiцiї. У його складi є 84 албанцiв та 11 сербiв, серед них й 18 жiнок. Мiжнароднi представники вважають своїм великим успiхом факт, що албанцi й серби вперше пiсля десяти рокiв вдягли тi самi унiформи й виконуватимуть тi самi завдання, тобто охоронятимуть примiщення нової влади.

У зв’язку з першою сесiєю Парламенту Косова на сторiнках преси виникла суперечка щодо прапора, який буде пiднято перед будинком. Голова мiжнародної адмiнiстрацiї Ганс Геккеруп попередив i сербiв i албанцiв, щоби не мали iлюзiй: в Косовi, за його словами, єдиним офiцiйним прапором є – прапор ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG