Доступність посилання

ТОП новини

Візит президента Хорватії в Україну


Візит президента Хорватії в Україну

Київ, 3 грудня 2001 - Найчастіше, державні візити проходять за певним шаблоном, визначеним протоколом та затвердженою заздалегідь програмою. Нинішній візит Президента Хорватії в Україну, на перший погляд, проходить у відповідності з програмою: 3-го грудня Степан МЕСІЧ зустрівся з главою української держави Леонідом Кучмою, керівниками українського уряду, іншими офіційними особами. За підсумками переговорів підписано низку угод. Але, все таки, візит Президента МЕСИЧА в Україну до стандартних віднести важко.

Україна була однією з перших держав – членів ООН, які визнали незалежність Хорватії, а Хорватія – однією з перших країн, що визнали незалежність України, - нагадав Президент Хорватії, прибувши до Києва. Невипадково, що цей візит проходить у дні, коли українська громадськість відзначає 10-річчя від проведення всеукраїнського референдуму, на якому народ підтримав проголошення незалежності. Омріяна століттями незалежність прийшла до двох країн по-різному. Україні вдалося уникнути кровопролить, а Хорватія досі згадує балканську війну 91-го року. Слово – тимчасовому повіреному у справах Хорватії в Україні Міркові ТАНКОСІЧУ: “Мені здається, що у політичному вимірі між нашими країнами стосунки нормальні. Україна визнала нашу незалежність однією з перших і підтримувала нас у роки військового конфлікту початку 90-х років. Обидві наші країни пережили економічні кризи і падіння виробництва. Нині ми маємо разом іти до Європейського Союзу”, - наголосив пан Танкосіч. Балканіст Максим Каменецький також позитивно оцінює перспективи українсько-хорватських стосунків, але зауважує, що їхню ефективність треба підкріпити політичними кроками.

Власне, політичні кроки якраз і зроблено цього понеділка у Києві: Президенти України і Хорватії підписали спільну заяву, у якій висловили спільне бачення двостороннього співробітництва у політичній, економічній і гуманітарній сферах, і погляд на проблеми регіональної безпеки. Між урядами України і Хорватії підписано і міжурядовий меморандум про лібералізацію торгівлі, де підтверджено прихильність принципам ринкової економіки як підгрунтя двосторонніх торгово-економічних відносин. Підписано також і міждержавну угоду про транспортні перевезення.

Відтепер, договірно-правова база між Україною і Хорватією складається з 13 двосторонніх документів, - поінформувало Посольство Хорватії в Україні. У цілому, перші дні перебування Президента Месича в Україні і Київ, і Загреб розцінюють як позитивні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG