Доступність посилання

ТОП новини

Прикметно, що поняття “перепис населення” відсутнє в довідковій літературі енциклопедичного і навіть спеціально-етнологічного напрямів як радянського, так і теперішнього часу


Прикметно, що поняття “перепис населення” відсутнє в довідковій літературі енциклопедичного і навіть спеціально-етнологічного напрямів як радянського, так і теперішнього часу

Київ, 3 грудня 2001 - Це наводить на думку, що у минулі часи ця процедура була не засобом одержання суспільством об‘єктивної інформації про себе, а слугувала тотальному контролю влади за суспільними процесами. Що ж стосується сьогодення, то, ймовірно, ні влада, ні науковці ще остаточно не визначилися – чим має бути перепис населення у країні, яка претендує на ймення демократичної. Тим часом 5 грудня розпочинається перший в незалежній Україні перепис населення.

Перепис населення – це процедура, яка проводиться державними органами і має на меті детальне визначення кількісного і якісного складу населення певної країни й окремих категорій цього населення, включно із даними щодо, скажімо, родинних стосунків людей, котрі живуть в одному помешканні та їхні джерела доходів. Перепис дещо нагадує соціологічне опитування, з тією відмінністю, що це опитування є не вибірковим, а тотальним або фронтальним, тобто включає все населення, отже, за неповнолітніх і недієздатних громадян відповіді дають їхні рідні або опікуни. Нечасто соціологічні опитування містять і таку велику кількість запитань. З іншого боку, у переписі найбільше запитань, що стосуються демографічних і майнових даних, і мінімум запитань оціночного характеру.

Можна тільки подивуватися, що незалежна Україна десять років прожила без перепису населення. Адже об‘єктивні дані про себе і своїх близьких, надані громадянами державним органам, можуть істотно сприяти поліпшенню економічної, соціально-демографічної та етнокультурної політики влади. Анкета, яка використовуватиметься під час цьогорічного перепису, цілком здатна надатися для цієї мети. З іншого боку, ця анкета містить чимало запитань, що розкривають подробиці приватного життя українських громадян та їхніх сімей, майнового стану і фінансових операцій цих громадян. Якщо ці дані раптом потраплять, як то кажуть, не до тих рук, то наслідки можуть бути непрогнозованими. Тим часом переписники одержують близько 150 гривень оплати за свою роботу, серед них чимало безробітних, і цілком імовірно, що частина з них може не встояти перед спокусою одержати додатковий заробіток за передачу конфіденційної інформації у руки організованої злочинності. Отож державні органи, які проводять перепис населення, мають докласти максимум зусиль для не тільки для одержання об‘єктивної інформації, а і для збереження її конфіденційного характеру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG