Доступність посилання

ТОП новини

Відмова Кучми від кредиту здивувала країни-донори - Süddeutsche Zeitung


Відмова Кучми від кредиту здивувала країни-донори - Süddeutsche Zeitung

Прага, 3 грудня 2001 - Відмова Кучми від кредиту здивувала країни-донори, під такою назвою публікує німецький щоденник Зюддойче Цайтунґ повідомлення про головну тему переговорів під час майбутнього візиту німецького канцлера Ґергарда Шредера до Києва. Свою поїздку,на думку німецького ділового щоденника, федеральний канлер використає для того, щоб ще раз спробувати переконати українського президента у тому, що Україні потрібні звичайні, а не атомні електростанції.

Після того, як минулого тижня український президент Леонід Кучма неочікувано відмовився від понад 200т мільйонного кредиту Європейського Банку Реконструкції та Розвитку на добудову двох атомних реакторів, тема енергетичної політики, очевидно, стане головною на переговорах між українським президентом та німецьким канцлером, котрий прибуває до Києва у четвер. На думку німецького ділового щоденника Зюддойче Цайтунґ, під час зустрічі в столиці України німецький канцлер говоритиме про необхідність енергозбереження та побудови звичайних, а не атомних електростанцій, для стабілізації енергопостачання в Україні.

Газета нагадує своїм читачам, що причина суперечки між Євробанком та Україною полягає у небажанні українського керівництва виконати вимогу банку щодо підняття тарифів на електроенергію. При цьому українська влада посилається на парламент, який, на переконання уряду, не ухвалить підняття тарифів на 30%.

Коментуючи ситуацію, Тобіас Мюнхмаєр, речник Ґрінпіс, організації з охорони довкілля, в інтрев’ю німецькому часопису сказав, що зараз настав час подуамати про альтернативні проекти. При цьому Мюнхмаєер зауважив, що він побоюється, що на заваді цьому може стати невдоволення західних країн на Україну за її непослідовну поведінку, адже країни Групи семи пообіцяли гроші в якості компенсації за закриття Чорнобильської станції ще у 1995 році, але кредит не надано і досі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG