Доступність посилання

ТОП новини

Верхня палата британського парламенту – Палата лордів – завдала поразки уряду, змінивши нове антитерористичне законодавство


Верхня палата британського парламенту – Палата лордів – завдала поразки уряду, змінивши нове антитерористичне законодавство

Велика Британія, 3 грудня 2001 – Ця подія вкотре загострила увагу на дискусії щодо правав невиборних лордів визначати політику та на потребі реформи Палати лордів. Історично сталося так, що більшість лордів у верхній Палаті парламенту є членами Консервативної партії. Коли перемогу в парламентських виборах здобувають лейбористи, невиборна верхня Палата дістає неабиякий важіль протидії планам лейбористського уряду. Це неодноразово ставалося з принципових питань за минулого скликання парламенту. Хоча нині відбувається процес реформи Палати лордів для того, аби вона могла бути більш справедливою і відображати політичні реалії та інтереси виборців, лорди-консерватори наразі й далі мають там вирішальне слово.

Щойно лорди переписали частину нових надзвичайних британських антитерористичних законів, завдавши уряду поразки з цього питання у Палаті лордів. Лорди спромоглися розширити визначення осіб, яких можна вважати підозрюваними терористами, що їх може бути інтерновано без вироку суду. Таке визначення стосуватиметься тепер не лише тих, що планують атаки за кордоном, але й у Британії. То ж тепер закон щодо тероризму, злочинності й безпеки можна буде застосувати проти таких груп як «Справжня ірландська республіканська армія».

Голосування 149 лордів ЗА і 139 – ПРОТИ означає, що схвалено поправку торі, яка поширює нове повноваження затримувати без суду іноземних підозрюваних у тероризмі на іноземних громадян, пов’язаних з терористичними нападами у Великій Британії, а не лише за кордоном. Це була перша поразка уряду Блера за цього скликання парламенту. Це також є серйозним ударом по сподіваннях уряду, що новий законопроект набуде чинности закону вже в середині грудня.

Тепер уряд мусить вирішити, чи хоче він спробувати виправити цю поразку в Палаті громад і знову надіслати на нововиправлений закон до лордів, чи прийняти поправку консервативних лордів. Одначе, речник міністра внутрішніх справ сказав, що можливо уряд прийме цю поправку. Лідер консерваторів у Палаті лордів сказав: «уряд не може заявляти, що він проти тероризму, якщо він не є нещадним до всіх терористів. Не можна відрізняти іноземця, що планує висадити у повітря Нью-Йорк від того, який хоче підірвати лондонський бізнес-центр».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG