Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль оголосив війну проти палестинського тероризмом


Ізраїль оголосив війну проти палестинського тероризмом

Прага, 4 грудня 2001 – Останні теракти в Єрусалимі і Хайфі викликали жорстку військову реакцію Ізраїлю, котрий обвинуватив у підтримці терористів з боку керівництва Палестинської автономії. Загибель 26 осіб змусила ізраїльске керівництво вдатися до повітряних ударів деяких об’єктах служби безпеки Палестинської автономії. Ці події викликали бурхливі реакції у світі.

Вночі з понеділка на вівторок ізраїльский прем’єр оголосив від імені уряду «війну з тероризмом», Арієль Шарон, зокрема, сказав:

« Не Ізраїль починає війну. Це війна з терором, як війни останнього часу, і нас до цього змушують. Ми знаємо, хто змушує нас, ми знаємо, хто відповідає за це. Арафат відповідає за все, що відбувається. Арафат зробив стратегічний вибір, він вибрав стратегію терору, коли хоче досягти дипломатичного результату шляхом вбивств, коли не милосердно дозволяє вбивати мирних громадян. Арафт зробив свій вибір – шлях тероризму.»

Арієль Шарон також додав, що вінйа з терором, «це не легка боротьба і ця боротьба довготривала. Але ми виграємо».

Унаслідок повітряних атак ізраїльских військових у вівторок завдано ударів палестинським об’єктам в містах Західного берега Йордану, а також у секторі Ґаза. Війська Ізраїлю зайняли також деякі населені пункти палестинської автономії, зокрема – Рамаллах і Наблус на Західному березі Йордану і міжнародне летовище Ґаза, яке використовував останнім часом лише Ясір Арафат. За повідомленнями плаестинської сторони, котра обвинувачує у державному тероризмі Ізраїль, під час нещодавніх бомбардувань на території автономії загинуло щонайменше дві особи і поранено понад сто людей і додається, що це в основному мирне населеня, серед яких діти.

У інтерв’ю світовій телемережі Сі-Ен-Ен Ясіра Арафат обвинуватив в нагнітанні протистояння ізраїльського прем’єра Арієля Шарона, котрий на думку Арафата « не бажає починати мирний процес».

Дещо поміркованіша позиція у міністра закордонних справ Ізраїлю Шимона Переса, котрий не погодився сьогодні в Бухаресті, де перебуває на нараді ОБСЄ, з обвинуваченнями з боку Арієля Шарона на адресу Народного фронту визволення Палестини, що його очолює Ясір Арафат. Представник Білого дому висловив занепокоєння загостренням ситуації на Близькому Сході і підкреслив, що «Ізраїль має право захищати сам себе». Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блєр і президент США Джордж Буш закликали лідерів Ізраїлю та Палестинської автономії зробити все можливе для стабілізації ситуації в регіоні. Йорданія звернулася до арабських країн негайно обговорити ситуацію, що склалася у стосунках між палестинцями та ізраїльтянами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG