Доступність посилання

ТОП новини

Закінчення Боннської конференції у справі майбутнього Афганістану і початок Берлінської міжнародної конференції, присвяченої координації гуманітарної та економічної допомоги Афганістанові


Закінчення Боннської конференції у справі майбутнього Афганістану і початок Берлінської міжнародної конференції, присвяченої координації гуманітарної та економічної допомоги Афганістанові

Прага, 5 грудня 2001 – Учасники Боннської конференції у справі майбутнього Афганістану досягли остаточної домовленості про склад тимчасової адміністрації. Тим часом у Берліні в середу розпочалася міжнародна конференція, на якій представники країн-донорів обговорять питання координації економічної і гуманітарної допомоги Афганістанові.

Хоча на території Афганістану поки що не закінчено воєнних дій і спеціальні американські підрозділи продовжують полювання на керівника терористичної мережі Аль-Кайда Бін Лядена в районі Джелалабада, члени нової перехідної адміністрації готуються до перебрання влади в Кабулі, призначене на 22 грудня.

Після тривалих дискусій у середу вранці учасники Боннської конференції врешті узгодили склад тимчасового керівництва і особу його керівника. Тимчасову адміністрацію очолить не радник колишнього короля Заїр Шаха, як наполягав сам колишній монарх, а один із пуштунських лідерів Гамід Карзаї, загони якого ведуть боротьбу проти сил талібану. До складу керівництва увійдуть 29 представників від усіх афганських провінцій та етнічних груп. Прикінцевої угоди учасники конференції поки що не підписали, але це, як вони заявляють, залишається справою формальною. За словами оглядачів, вдоволення із приводу нинішніх домовленостей висловили як лідери чотирьох афганських угруповань на конференції, так і представники ООН – організатори конференцї. Попри не надто оптимістичні прогнози спостерігачів дипломати ООН і лідери антитерористичної колаліції сподіваються, що конференція стане першим кроком на шляху очищення Афганістану від фанатичного режиму талібан і міжнародної терористичної мережі Бін Лядена, а також на шляху до економічної відбудови країни і остаточного політичного врегулювання афганської кризи.

Тим часом у середу вранці у Берліні відкрилася інша конференція у справі Афганістану, учасники якої, що створили так звану «Групу сприяння Афганістанові», обговорять справи координації гуманітарної та економічної допомоги Афганістанові. До групи входять 15 країн-жертводавців, представники Європейської комісії, гуманітарних служб ООН, Міжнародного червоного хреста та інших харитативних організацій. У конференції бере також участь уповноважений ООН у справах біженців Рууд Любберс. Першочерговим завданням учасників конференції буде надання широкої і негайної допомоги цивільному населенню Афганістану, яке унаслідок воєнної розрухи страждає від голоду і зимових холодів, особливо в гірських районах країни. Наступним кроком «групи сприяння» мало би стати повернення понад чотирьох мільйонів біженців, головно з Пакистану та Ірану.

Представники Німеччини, яка за чергою перша головує у «групі сприяння», узалежнюють надання дальшої економічної допомоги для відбудови Афганістану від успішного сформування пізнішого керівництва країни і остаточного врегулювання кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG