Доступність посилання

ТОП новини

Хто профінансує українську науку?


Хто профінансує українську науку?

Київ, 5 грудня 2001 - Кілька сотень представників Національної академії наук провели у вівторок пікетування Кабінету Міністрів з вимогою збільшення фінансування науки до рівня передбаченого Законом про науку - у межах 1,7% від валового внутрішнього продукту. У проекті держбюджету на наступний рік закладено 0,3% від ВВП, що на думку науковців, навіть не забезпечує виживання галузі.

Зараз через низький рівень фінансування наша наука позбавляється свого інтелекту, і багато вчених, перш за все молодих, поповнюють західні наукові установи. Про це говорили науковці, котрі пікетували сьогодні Кабінет Міністрів, вимагаючи забезпечити фінансування НАН України на рівні, передбаченому законом. Як сказав провідний науковий співробітник Інституту соціології Анатолій Арсеєнко, бюджет не забезпечує виживання науки, а без науки у 21 столітті не має чого робити, і на Україні, як на державі, можна буде поставити хрест, адже світ входить в інформаційну економіку. Зважаючи на те, що бюджет України сам по собі є невеликий, то пропорція в 1,7% від ВВП, передбачена на науку, також незначна.

Позицію уряду учасники пікетування спробували прояснити в ході переговорів з віце-прем’єр-міністром України Володимиром Семиноженком. Голова профспілки НАН України Анатолій Широков висловив сподівання, що зустріч із прем’єр-міністром Анатолієм Кінахом до початку обговорення проекту державного бюджету у другому читанні, зможе врегулювати конфліктну ситуацію щодо фінансування науки. А з іншого боку, ці надії не є надто великими. Єдиним урядом, котрий розумів і виконував зобов’язання перед НАН України, за словами Анатолія Широкова, був уряд Віктора Ющенка.

За словами Анатолія Широкова, профспілка не є політичною організацією, проте він не виключив, що профспілка зможе заявити про свою політичну підтримку тих кандидатів, які розуміють проблеми української науки. Наскільки цей погрозливий натяк зрозуміють у виборчому штабі блоку “За Єдину Україну”, до котрого входить і прем’єр-міністр Анатолій Кінах, стане відомо уже в найближчий час. А поки що наука волає про допомогу, яка може її ще врятувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG