Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні розпочався Всеукраїнський перепис населення. З цього приводу керівництво товариства української мови “Просвіта” провело прес-конференцію


Сьогодні розпочався Всеукраїнський перепис населення. З цього приводу керівництво товариства української мови “Просвіта” провело прес-конференцію

На думку членів правління “Просвіти”, перепис проводиться із значними порушеннями, спрямованими, насамперед, для підвищення статусу російської мови.

Коментуючи вчорашню заяву Президента Кучми про необхідність визнання російської мови, як офіційної , голова “Просвіти” Павло Мовчан заявив, що дефініції “офіційна” в конституції України не існує і подібні заяви суперечать Основному закону держави. Павло Мовчан вважає, що нинішнім переписом реалізуються стара передвиборча програма нинішнього Президента, в якій йшлося про двомовність.

Визнаючи важливість Всеукраїнського перепису населення, керівництво товариства української мови “Просвіта” ставить під сумнів його результати. На думку “Просвіти”, перепис проходить зі значними порушеннями.

Товариство вважає, що результати перепису принесуть викривлену картину етнічно-мовної структури українського суспільства. Цьому сприяють тенденційно сформульовані питання стосовно російської мови, відсутність спеціальних анкет в опитувачів, застосування ними під час перепису недержавної мови, а також сумнівна політизація процесу.

За всім цим керівництво вбачає синхронні дії виконавчої влади і політичних сил, які хочуть ревізії Конституції. Як приклад, наводились листівки “Русского блока”, які закликають називати російську мову рідною.
XS
SM
MD
LG