Доступність посилання

ТОП новини

Польська преса пише про подальші спроби русифікації України


Польська преса пише про подальші спроби русифікації України

Варшава, 5 грудня 2001 ― 5-го грудня польська преса пише про подальші спроби русифікації України і про те, як перепис населення, який триває в Україні, може бути використаний для зміни законодавства України, зокрема, в питаннях мови.

Польські політики правого крила прагнуть підтримати патріотичні сили в Україні у зв’язку зі значною експансією в український політикум російських чинників.

Газета «Виборча» повідомляє своїх читачів про те, що кияни дістали поштою листівки про те, аби в графі - «національність» писати - «росіянин» під час перепису.

Впливовий польський щоденник подає інформацію про те, що такі листівки були розіслані громадянам України зусиллями Соціал-Демократичної Об’єднаної партії Віктора Медведчука. Газета «Виборча» також пише, що результати перепису, якщо вони виявляться такими, на які розраховують проросійські сили, дадуть підставу ставити питання про зміну статті у Конституції України, де записано, що офіційною мовою української держави є мова українська.

У статті газети «Виборчої», що називається «Росія в Україні» написано про дуже активні спроби російської експансіїї в українську економіку, культуру і масмедії.

Газета «Виборча» дає зрозуміти, що робиться це не без сприяння президента України Леоніда Кучми. Кілька днів тому, пише газета «Виборча» президент Росії Володимир Путін оголосив наступний рік – Роком України в Росії. Президент Леонід Кучма відразу ж повідомив, що 2003 рік – буде роком Росії в Україні.

Газета «Виборча» пише про відкриття російського інформаційного центру у Києві, про філію НТВ в Україні, яка незабаром розпочне трансляції з України, про те, що Росія прагне, аби Україна дивилася на світ російськими очима.

Кажу, до слова, що спроба відкрити український інформаційний центр у Варшаві, незважаючи на колосальні зусилля і те, що для цього готове вже приміщення у польській столиці, уже багато років зіштовхується з впертим мовчанням з боку Києва. Київ байдуже ставиться до можливості відкрити світ для українських журналістів, але російські інформаційні центри у себе відкриває охоче.

Доречі, польські політики, зокрема, опозиційні праві партії пробують допомогати українським політикам знаходити контакти і розуміння на Заході. Варто згадати, наприклад, хоча б недавню подію, про яку ми повідомляли - підписання угоди про співпрацю двох українських Рухів – Удовенка та Костенка з польською Консервативно-Народною партією і Громадянською платформою.

Я запитала у голови Консервативно-Народної партії Яна Марії Роки, чи він вважає, що необов’язково брати до уваги в польсько-українських контактах нині зростаючі впливи Росії в Україні? Ян Марія Рокита відповів, що звичайно, політика має бути реальною, але чого не вдасться Росії напевно – це стати посередником у відносинах між Польщею та Україною. Ці взаємини міцні і посередників у них ми не потребуємо, - сказав Ян Марія Рокита. Наші контакти, - наголосив він, - завжди будуть прямими. І треба розуміти, що йдеться тут про мінімальний вплив Росії, якщо йдеться про взаємини політичних еліт Польщі та України правого крила.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG