Доступність посилання

ТОП новини

Проти кримської газети порушено кримінальну справу за розпалювання міжнаціональної ворожнечі


Проти кримської газети порушено кримінальну справу за розпалювання міжнаціональної ворожнечі

Симферополь, 6 грудня 2001 - Прокуратура Криму порушила карну справу за фактом розпалювання газетою “Русскій Крим” міжнаціональної ворожнечі. Про це в четвер повідомив прокурор автономії Олександр Доброріз. Це – перший подібний випадок у Криму.

На засіданні колегії Прокуратури Криму, присвяченій питанням дотримання законодавства у сфері діяльності засобів масової інформації, Олександр Доброріз повідомив, що у симферопольській газеті “Русскій Крим” друкувалися матеріали антисемітського спрямування, а тому прокуратура автономії домагатиметься її закриття. За словами прокурора, протягом тижня Республіканський комітет Криму з інформації має звернутися до суду з позовом про ліквідацію газети “Русскій Крим”.

Раніше порушення карної справи проти цього видання вимагав заступник голови Верховної Ради АРК Борис Дейч, один з лідерів єврейської громади Криму. Прокуратура автономії відреагувала саме на його вимогу, хоча з подібною заявою перед цим звертався Реском інформації Криму. Лише коли підключилися впливові діячі єврейської громади – прокуратура відреагувала.

Мова йде про статтю невідомого автора під назвою “Про наболіле” у 5-6 номері газети “Русскій Крим”, яка є виданням “Русского двіженія Крима” – РДК. У матеріалі йшлося про підступи євреїв та їхню зловіщу роль у сучасній долі російського народу. Не буду переповідати зміст статті, але відзначу, що чимало висловів справді виглядають образливими і несправедливими.

Це перший у Криму випадок порушення карної справи проти газети, а тим більше – за статтею про розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Якщо Реском інформації Криму подасть таки до суду, то це також стане першим у Криму випадком судового закриття засобу масової інформації. Однак, проблема в тому, що за цією газетою стоять політичні сили – РДК і “Русское двіженіє України”, які збираються взяти активну участь у наступних парламентських виборах. Тож справа буде досить резонансною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG