Доступність посилання

ТОП новини

Про візит Шредера


Про візит Шредера

Київ, 7 грудня 2001 - У Києві завершилися одноденні українсько-німецькі консультації, на яких німецьку делегацію очолював федеральний канцлер ФРН Гербхард Шредер. У Києві, після переговорів Гербхарда Шредера з прем’єр-міністром України Анатолій Кінахом та президентом України Леонідом Кучмою, було відкрито нове приміщення посольства ФРН в Україні і підписано низку спільних документів.

Головним документальним підсумком цьогорічних українсько-німецьких консультацій підписання двох заяв та угоди між урядами двох країн. Одна заяви скерована на підтримку заходів з підготовки управлінських кадрів для підприємницької діяльності. Інша – про співпрацю між міністерствами юстиції двох країн. Про особливу вагу має саме угода, за якою Німеччина реструктурує Україні її німецьку частину зовнішнього богу. Йдеться десь про 250 мільйонів німецьких марок. Підписання такого документу сприятиме поновленню страхування німецьких інвестицій в Україні німецьким страховим товариством “Гермес”. Це покращить умови для вкладенні німецьких інвестицій в Україні. І Леонід Кучма, і Гербхард Шредер відзначили, що в порівнянні з минулим роком товарообіг між країнами збільшився на 20 відсотків.

Ще одна тема стосувався ситуації з рішення України відмовитися від допомоги ЕБРР для добудови реакторів на Хмельницькій та Рівненський АЕС. Канцлер ФРН висловлювався з цього приводу дуже стримано, проте зі слів Українського президента виходило, що насправді про відмов Києва від послуг ЕББР зовсім не йдеться.

«10 грудня представницька делегація на чолі з першим віце-прем’єр-міністром, який тут присутній, від’їжджає до Лондона для переговорів про умови кредитування добудови двох блоків. Так, ми сказали, що в української сторони є суттєві зауваження щодо тих умов, які сьогодні висуваються зі сторони Європейського банку реконструкції та розвитку. Деякі з них несприйнятні для нас, але це питання переговорного процесу. Ніхто ще ніколи не відмовлявся. І в тому, що Європейський банк бачить безпосерднім учасником російську сторону, бо це реактори, які розроблялися російською стороною і без них, без російської сторони добудувати їх не можна», - заявив Леонід Кучма.

Особливо цікавий політичний вимір двосторонніх консультацій, які значною мірою стосувалися перспектив взаємин України з Європейським союзом. Канцлер ФРН заявив, що треба підписати угоду між Україною та ЕС, де передбачати графік набуття Україною асоційованого членства у Європейському Союзі. Досі ЕС стримано ставився до таких пропозицій. Шредер заявив, що Німеччина підтримає Україну у такому русі. Хоча, звісно, сказав Шредер, це має бути темою для переговорів України з європейською комісією. Леонід Кучма заявив, що ні за його президентства, ні під час наступного президентського терміну Україна членом ЕС не стане. «У мене тільки є бажання, я кажу, бажання, щоб в час мого президентства ми хоча б зробили спробу стати асоційованим членом. І те, що тут є підтримка з боку Німеччини, я хочу ще раз сьогодні подякувати німецькій стороні, особисто канцлеру», - заявив Леонід Кучма.

На питання про перспективи взаємини України з іншим союзом – Північноатлантичним альянсом, Шредер відповів, що у співпраці з НАТО Україна робить все вірно.

«Ми підемо до НАТО настільки, наскільки нас пускать туди будуть», - у свою чергу додав Леонід Кучми.

Також обговорювалася ситуація у світі після подій 11 вересня і необхідність об’єднання дання зусиль у боротьбі з міжнародним тероризмом. З огляду на кампанію у Афганістані, Леонід Кучма, що Україна може надати свої військово-транспортні літаки для участі у гуманітарій частині анти терористичної операції.

Що ж до внутріполітичних реалій в самій Україні – зокрема, коли йдеться про права людини, то на питання про це Гербхард Шредер зауважив, що якщо про це запитують, значить, е підстави для того, що ситуацію з правами людини треба покращувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG