Доступність посилання

ТОП новини

В Криму відзначають річницю загибелі Папи Римського Климента


В Криму відзначають річницю загибелі Папи Римського Климента

Симферополь, 7 грудня 2001 - У п’ятницю в Криму розпочалися урочистості з нагоди 1900 річниці загибелі Папи Римського Климента, убитого римлянами-язичниками на території півострова.

Перший римський єпископ Климент був висвячений апостолом Петром у 92 році нашої ери, але у 101 році імператор Троян вислав тодішнього главу християн до Криму – на Інкерманські каменоломні. Того ж року, за наказом імператора - римські солдати-язичники втопили святителя Климента, який проповідував християнство й у висланні у бухті, яка тепер має назву Козача, що на околиці Севастополя. Тепер річницю загибелі першого Папи Римського - в Криму відзначають усі християнські церкви.

У п’ятницю в Севастополі розпочалася церковна конференція, організована УПЦ Московської Патріархії. Спеціально до цієї дати із дна Козачої бухти піднято камені, якими оздоблено спеціально написані ікони святителя. Починаючи з 26 листопада в усіх православних храмах Севастополя проходять молебні біля цих ікон святого Климента. 8 грудня УПЦ Московської Патріархії проведе хресний хід у Свято-Климентовському монастирі в Інкермані, а згодом на місці загибелі священномученика встановить поклінний хрест.

Велика літургія пройде у Симферопольському кафедральному соборі святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги УПЦ Київського Патріархату. У цей день єпископ Симферопольський і Кримський Климент Кущ відзначає своє тезоіменитство. У своєму зверненні до кримчан єпископ УПЦ Київського Патріархату закликав вірних не забувати мученицький подвиг святого Климента, який проповідував слово Боже на кримській землі, а саме – у Херсонесі.

Святість Климента визнається і православною і католицькою гілками християнської церкви, втім, 1900-та річниця його мученицької смерті так і не стала приводом для того, щоб відзначати її разом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG