Доступність посилання

ТОП новини

Українська альтернативна музика у Празі


Українська альтернативна музика у Празі

Прага, 6 грудня 2001 – Цього року українцям у Празі пощастило – вперше за сім років, можливо й більше, до столиці Чеської Республіки приїхало три гурти «української альтернативної крові». Але, далеко не всі використали своє щастя.

Почнемо зі щорічного міжнародного фестивалю «Альтернатива» – він є найпопулярнішим у своєму жанрі в Чехії. Серед багатьох «грандів» міжнародного альтернативного руху на афішах були київські Гайдамаки та львівські Jack O’Lantern.

Концерт відбувся у п’ятницю 30 листопада. Дещо з програмки фестивалю та власні спостереження.

Програмка фестивалю Альтернатива нам розповідає:

Гурт Гайдамаки сам себе називає «карпатське ска – український «рок-станок» - гуцульський панк». Головна відмінність Гайдамаків – надзвичайне вміння комунікації зі слухачами. Однаково їх приймають вдома в Україні, у Росії, Словаччині чи Чехії. До Чеської Республіки Гайдамаки завітали вже вдруге – влітку вони мали успішний виступ на фестивалі «Літомежський Корінь».

Ділюся з вами особистим сприйняттям:

Вечір, клуб Дельта на виїзді з Праги, Князь Мішкін, гурт з Білорусі, грають «мінський гіпноз». За розкладом Гайдамаки другі, але немає їх. Раптом у холі знайомі обличчя. Перекидаємося парою слів. Картина наступна – успішний музичний марш Словаччиною, вплив спільного концерту з Ейжіа Даб Фандейшен, гірські перевали, неприємні простуди, транспортні пробки в Празі та нарешті - клуб. За 15 хвилин перед виступом хлопці встигають розігрітися і розігратися.

Зала переповнена, - явно всі чекали Гайдамаків. Зрозумівши це, гурт не кваплячись наладив звук і «Біла Біла»! Публіка, що складалась практично з чехів, гаряче вітала кожний акорд – гуцульсько-карпатські мелодії сколихнули ДНК і дансінґ розпочався. Безперервні, дивні для середньоєвропейця мелодії, дикі танці – на біс три рази.

Коротка перерва і невелике розчарування все тих же жителів Середньої Європи – гурт Jack O’Lantern. Якісна музика, але дуже, по-сучасному традиційна - «львів-поп». Чому на фестивалі з назвою «Альтернатива», одному Богу відомо.

Гаряче обіймаємося вже глибокої ночі в суботу і, - ось він вівторок, 4 грудня. Сенсація сучасного Н’ю Йорка – Гоголь Борделло. Міжнародний панк-колектив з Ізраїлю, Росії, США і його величність «експресія чистої води» – Женя з України. Деталі імен дізнатися неможливо – таємниця, стиль спілкування і ще багато чого.

Організатори концерту – неприбуткова організація Таміздат (Н’ю Йорк/Прага), інформаційна підтримка ще неприбутковішої організації Форум Українців Чеської Республіки і російськомовної газети «Русская Чехія». Компанія, скажу я вам, з майбутнім.

А на разі мрійте тут – перші в житті дискотеки, поцілунки, гуртожитки, горілка, музика, бійки, вокзал, курява і курево, світанки, дівчата і Дон Жуани зібралися у невеликому клубі в центрі Праги. Часом здавалося, що над клубом потрібно будувати саркофаг – українська кров Жені надійно рухала його тілом і керувала голосом, пришвидшені у 77 разів і весільні, і єврейські, і гуцульські мелодії володіли залою тотально…

Зі сцени Женя втік, щоб врятувати своє здоров’я – глядачі-танцюристи та інші безпосередні учасники цього панк-фольк-кабаре не відпускали музикантів разів зі п’ять.

Викрутивши білизну, намагаємося впізнати один-одного. Так ми в Празі, оточені щасливими людьми.

Будьмо!

Коротка візуальна статистика для роздумів: на всі разом узяті концерти прийшло не більше десятка українців (при потужній рекламі, спрямованій саме на українську громаду), англомовна і чеська публіка – дві третини, третина – росіяни. За неофіційними показниками у Чехії проживає 200 тисяч українців, за них не думай – поглянь на себе.

Так хто ми? Нація чи… прийдемо на наступний концерт?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG