Доступність посилання

ТОП новини

Дискусії довкола призначення колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка губернатором Херсонської області та цинізм української влади


Дискусії довкола призначення колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка губернатором Херсонської області та цинізм української влади

Прага-Київ, 4 грудня 2001 - Ведучі Зіновій Фриз та Юлія Жмакіна

Зіновій Фриз

Тему сьогоднішньої «Вечірньої Свободи», причому тему відразу з кількома аспектами нам підказав президент України Леонід Кучма, точніше, його Указ про призначення колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка главою Херсонської обласної державної адміністрації. Указ, що викликав шалену бурю емоцій і зайвий раз спровокував у суспільстві дискусію, зокрема про цинізм нинішньої української влади. Про це говорили, практично усі, політики, з якими наші кореспонденти у Києві спілкувалися сьогодні, готуючи цю передачу.

Гості студії – Олександр Турчинов, заступник лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко та журналіст Вадим Долганов, тепер вже колишній шеф Першого державного телеканалу, за якийсь час телефоном до нас долучиться лідер українських комуністів Петро Симоненко.

Ми розпочнемо нашу дикусію з факту, що викликав в українському суспільстві дуже і дуже неоднозначну реакцію - днями Леонід Кучма призначив губернатором Херсонської області колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. Це не доведено, але саме Кравченка і його відомство, що він до недавнього часу очолював, підозрюють у вбивстві Георгія Гонгадзе.

«У мене такі орли, - хвалився Ю. Кравченко Л.Кучмі на касетах М. Мельниченка, - що зроблять все, що хочеш. У мене є такий підрозділ, у них ні моралі, у ніх нічого немає». Саме з огляду на цю, треба думати, зокрема, обставину Леонід Кучма звільнив Ю. Кравченка з посади міністра. Бо інакше, навіщо було його звільняти?

І ось за кілька місяців, коли емоції трохи вщухли Ю. Кравченко «спливає» у новій епостасі губернатора області, людини, що призначається президентом і безпосередньо йому і тільки йому звітує. Щось подібне українській новітній, а радше сказати, кучмівській історії діється не вперше.

Першим, хто відгукнувся на призначення Ю. Кравченка губернатором Херсонської області був Віктор Ющенко. Ось що він зокрема сказав нашому кореспондентові: «Ви знаєте, можу сказати про Ю. Кравченка, як про свого міністра, крім того, що я дуже тішився, що це був некримінальний міністр. Це міністр, який, на мій погляд, мав офіцерську честь, який не опускався до деталей, які часто-густо відбувалися в українській владі. Це дуже прикро, що влада зайшла так досить глибоко до речей, які дискредитують її.

Так от, коли ми говоримо про Ю. Кравченка … Я не хочу ідеалізувати, що він був зібраний тільки з одних позитивів, для мене він був ефективним українським урядовцем і з явними чіткими позитивними принципами – це те, що я більше всього цінував (у ньому) будучи прем’єр-міністром».

Зіновій Фриз

Отже, зі слів Віктора Ющенка можна зробити висновок, що пан Кравченко ледве не ідеальний губернатор. Яхотів би, щоб наші шановні гості висловили свою думку з приводу самого факту: чому саме Ю. Кравченко? Чому генерал Ю. Кравченко на цивільній посаді, що в Україні бракує цивільних людей? Пане Долганов, я хотів би, щоб Ви першим висловили свою думку.

Вадим Долганов

Я вважаю, що у даному випадку говорити, що генерал Кравченко, чи єфрейтор не так важливо, тому, що людина, яка обіймала посаду міністра має досить великий досвід.

От Ви говорите про цинізм і я згоден з тим, що українська політика доволі цинічна, але говорити на людину, що людина злодій без вироку суду, не треба було б. І прив’язувати, скажем, Кравченка чи когось іншого до вбивства Георгія Гонгадзе… Я б теж не став цього робити.

Цинізм української політики, як на мене, полягає у тому, що… Був у Короленка чудовий такий незакінчений роман «Кукли». Там була теорія «пріпєтнанія на Русі». Так от теорія «пріпєтнанія на Русі» в українській політиці використовується дуже добре. І те, що я чую в ці дні після призначення Ю. Кравченка губернатором Херсонської області – оце теж саме. Нічого нового, нічого цікавого. Просто йде потік бруду і, я думаю, що він буде наростати по мірі нашого просування до парламентських виборів.

Юлія Жмакіна

Пане Вадим. Ви хочете сказати, що пан Кравченко, в принципі, здатен подолати проблеми енергопостачання, водопостачання і т.д., проблеми, яких в Херсонській області просто безліч?

Вадим Долганов

Я думаю, що будь-який міністр чи колишній міністр може впоратися з посадою голови облдержадміністрації.

Юлія Жмакіна

Пане, Олександре Турчинов, Ви так само вважаєте, що нічого такого за цим призначенням немає – був генералом, став господарником?

Олександр Турчинов

Мені дуже цікаво чути про цинізм в українській владі від пана Долганова і, зокрема, коли він захищає пана Кравченка і заявляє, що не можна звинувачувати людину у злочинах , поки це не доведено у суді. Дійсно, це традиційна норма. Але той же сам пан Долганов безпосередньо години витрачав державного ефіру для того, щоб по команді Леоніда Кучми і його оточення звинувачувати у неіснуюсих злочинах Юлію Тимошенко. І робив це достатньо фахово і, мені здається, навіть отримував від цього насолоду. Це по-перше.

Що стосується пана Кравченко… То, знаєте, це дійсно цинізм, коли людину, яку підозрюють у страшному злочині, до якого прикута увага не лише громадськості України, а мабуть громадськості усього світу, його після такого «інкубаційного періоду» - призначають на посаду губернатора великої області. Що стосується мети його призначення – вона зрозуміла. Режим готується до тотальної фальсифікації парламентських виборів і, безумовно, для цієї справи режиму потрібні люди, які не будуть коливатися, які будуть виконувати ті завдання, які буде давати їм президент, які буде давати президентська адміністрація.

Це не перше призначення силовика на губернаторську посаду. Зокрема, пан Москаль призначений у такий складний регіон як Закарпаття, це колишній керівник Управління внутрішніх справ Дніпропетровської області. І, я думаю, що такі призначення можна очікувати найближчим часом. Тобто, Л. Кучмі і його найближчому оточенню потрібні люди, які будуть виконувати завдання незалежно від того, вони законні чи антиконституційні.

Юлія Жмакіна

Пане Долганов, Ви знаєте, напевно, що саме Херсонська область на минулих президентських виборах дала, якби найгірші показники щодо нинішнього президента України?

Вадим Долганов

Я не пам’ятаю показників по областях. Якщо можна, я хотів би прокоментувати висловлювання пана Турчинова. Це продовження того з чого я почав.

Ярлик, розумієте, стандартний для пана Турчинова ярлик – «по команді Леоніда Кучми, там звинувачує..» і т.д. От це, якраз є вияв цинізму української політики.

Це та ж сама ситуація, що я говорив стосовно і пана Турчинова в програмі «7 днів». Українські політики хочуть бути при владі і в опозиції водночас. Цього я не можу зрозуміти.

Стосовно Юлії Тимошенко… Ситуація полягає у тому, що державне телебачення отримує інформацію із офіційних державних структур і інформація стосовно справи Тимошенко надходила нам із Генеральної прокутатури України.

Коли ми почали заглиблюватися у багато тем, пов’язаних з Генеральною прокуратурою України, то там речі є… Ну, я просто взявся за голову…

Справа у тому, що Генеральна прокуратура України діє на підставі закону, який суперечить Конституції… Так, хто винен? Може законодавці винні, що вони такий закон зробили?

І справа полягає не в пані Долганові, якому хтось там давав якісь доручення. Справа полягає у тому, і я, думаю, що Ви шановний пан Турчинов дуже швидко у цьому і зараз пересвідчитеся, після того, як пан Долганов не став вже президентом національної телекомпанії, що так само державне тедлебачення буде оприлюднювати матеріали, які воно отримує з органів державної влади, а також офіційних українських установ. І так буде.

Зіновій Фриз

Давайте зараз вислухаємо думку відомого в Україні Валерія Івасюка, лікаря і політичного діяча, колишнього народного депутата,власне він сьогодні також порушив питання, коментуючи призначення Леоніда Кучми про цинізм української влади. Ось, що він, зокрема сказав нашому кореспондентові: « Говорити про цинізм влади в Україні – це штука безнадійна, оскільки часу не вистачить, навіть свободівського ефіру для того, щоб просто зробити перелік цинізму і цинікам. Тут варто було б говорити про інше, про цинізм, так званих, демократів чи тих, які претендують бути совістю нації. Я не можу пройти повз факт дачі оцінки Віктором Ющенком Кравченку, який призначений президентом главою адміністрації Херсонської області.

Справа полягає у тому, що Ющенко у даному випадку поправ пам’ять про той «чорний четвер», коли ховали патріарха Володимира, коли домовина з тілом патріарха, вінки від президента і перших осіб держави літали над головами людей і були знівечені міліціантами генерала Буднікова, який підкорявся безпосередньо Кравченку.

Я на другий день вже був у Кравченка і говорив про подонків, які є під його особистим керівництвом.

Ющенко так само поправ пам’ять Вячеслава Чорновола, який загинув і через годину після загибелі Кравченко безапеляційно і цинічно сказав, що не тільки не розглядається версія про замовне або політичне вбивство Вячеслава Чорновола, а навіть до уваги не береться якась можлива версія про таке.

Але не це є страшним. Начальники ющенківського Руху, чи обох Рухів –Костенко і Удовенко, вони сковтнули цинізм Ющенка. Люди, які претендують на успадкування спадщини Вячеслава Чорновола, вони простили те, що сказав Ющенко про Кравченка, який у, свою чергу, так цинічно і непрофесійно поставився до розслідування справи загибелі Вячеслава Чорновола».

З нами зараз на прямому зв’язку лідер українських комуністів Петро Симоненко. Інформаційні агенства широко коментують Ваші сьогоднішні висловлювання щодо нового призначення Ю. Кравченка.

Оцінюючи призначення Кравченка Ви заявляєте, що «це призначення свідчить про формування поліцейської держави». На Вашу думку це формування поліцейської держави почалося з призначенням Кравченка?

Петро Симоненко

По-перше, на мій поглид, призначення Кравченка – це виклик всій Україні, всьому народу України. Я розцінюю це, як якусь крайню межу переляканості тих, хто призначає, у даному випадку я маю на увазі і президента, і його адміністрацію, хто вирішував це питання, страх за майбутнє сім’ї, оточення, тих кримінально-ієрархічнихих кланів, які сьогодні користуються послугами владних структур чи владних осіб.

Тому, виходячи із цієї ситуації, ми не розуміємо, чому коли весь світ хвилювався, як будуть розвиватися події після «касетного скандалу» у зв’зку з вбивством журналіста Г.Гонгадзе, коли ці процеси далі продовжувалися, коли міліція повністю продемонструвала під керівництвом того ж Кравченка свою нездатність вирішити проблеми, які стурбували весь світ. Коли під керівництвом того ж Кравченка посилилася корупція у вищих ешелонах керівництва Міністерства внутрішніх справ, коли приховувалася просто економічна злочинність, коли, дійсно сьогодні ми маємо усі підстави робити такі заяви, коли Кравченко давав накази, щоб офіцери МВС перед другим туром голосування на виборах президента у 1999 році писали заяву щодо їхнього майбутнього звільнення за власним бажанням, якщо вони не зроблять усе те, що від них вимагає МВС щодо вирішення питання виборів.

Крім того, є ще одна проблема. Вона хвилює і мене, особисто, та всю Україну давно. Немає кадрової політики в державі. А оце кадрове призначення якраз і свідчить, що людину тільки посилають керувати не розвитком області і спрямовувати процеси на те, щоб покращувалися умови життя людей, щоб створювалися нові робочі місця, щоб діяли усі підприємства і сільськогосподарські у тому числі. А мова йде зовсім про інше. Сьогодні коли просто розтягують майно, коли… Я тільки вчора повернувся, до речі, із Херсонської області і бачив на власні очі, коли, так звана приватизація, відбулася у Херсонобленерго, то сьогодні нові господарі цієї стуктури відключають пологові будинки, реанімацію в лікарнях, не дають енергопостачання для підприємств і тиснуть на них. Особливо сьогодні хотіли б захопити херсонський облводоканал, а, до речі, для слухачів, потрібно сьогодні знати, що у Херсонській області в деяких районах вже відро питної води продається по 50 копійок.

Сьогодні у Херсонській області складна ситуація – тільки у чотирьох містах області працює опалювальна система у житловому фонді. Та ж сама проблема виникла і в інших галузях промисловості. А у нас керівником призначається міністр, який взагалі не знає, що це за галузь, наприклад, паливно-енергетична чи інша. І це якраз засвідчує відсутність повністю кадрової політики, відсутність розуміння відповідальності, особливо перед Європою, коли Європа визнала, що у нас найкорумпованіша влада і те, що відбувалося, коли порушувалися усі демократичні норми і ми тим самим втрачаємо залишки того авторитету, який створив народ України і для Європи і для всього світу.

Зіновій Фриз

Пане, Симоненко Ви були у Херсонській області, то може ті проблеми, які там надзвичайно гострі, гостріші ніж в інших областях, тільки генерал зможе вирішити?

Петро Симоненко

Ні в якому разі. Треба враховувати, що кожна людина, коли вона проходить певні щаблі свого зростання, він на кожен новийим щабель піднімається тільки тому, що має певний досвід на попередніх. А сам міністр Кравченко, він все життя працював у МВС і психологічно він був тільки споживачем усієї тієї продукції праці, яка вироблялася у суспільстві і спрямовував її тільки на вирішення проблеми захисту прав людини. А сьогодні треба щей розуміти- змінилася економічна модель, змінилися обюставини у суспільстві, у тому числі в Херсонській області і якщо людина не розуміє, яке управлінське рішення повинно бути першочерговим, щоб забезпечити нормальну діяльність усіх підприємств незалежно від форми власності, то як можна тоді приймати виважене, обгрунтоване і перспективне рішення.

Зіновій Фриз

Пане, Симоненко. Ви кажете, що в Україні іде формування поліцейської держави. Очевидно, слід очікувати, що на посади губернаторів будуть призначатися і інші генерали. На Вашу думку, у Л. Кучми вистачить 24 відданих генерали, чи скільки в Україні областей?

Петро Симоненко

На жаль, у нас сьогодні в Україні генералів більше, ніж було у всьому колишньому Радянському Союзі.

Зіновій Фриз

А ось як прокоментував призначення Юрія Кравченка Анатолій Матвієнко, народний депутат, голова укрїанської народної партії «Собор», заступник блоку Юлії Тимошенко.

Анатолій Матвієнко

Цинізм – це головна ознака сьогоднішньої нашої влади і на превеликий жаль його стає не менше, а все більше і більше. Якби у нас влада була відповідальна і щира, то на всі звинувачення, які сьогодні надруковані на її адресу. Вона повинна була б реагувати і подавати до суду усіх, хто звинувачений у вбивстві Гонгадзе, у розпродажі великих майнових і цінних комплексів, у вбивстві інших журналістів, у злочинній діяльності злодіїв разом із владоможцями.

Але, на жаль, ми всього цього немаємо. Більше того, звільняють з роботи, такого як Кравченко і знову призначають його без всяких пояснень. Скажімо, той самий Щербань, якого звинувачують сьогодні у злочинах, не виступає і не спростовує, бо немає в тому ніякої необхідності, бо, на жаль, риба гниє з голови. А тому, піддавшись впливу цинізму під час вказівок зверху, людина дозволяє собі діяти адекватно. І це є страшно. Ми повинні боротися не лише знизу, піднімаючи громадську думку, але і розуміти, що боротьба з цинізмом повинна прийти зверху. А тому зміна влада, прихід нової влади є сьогодні вкрай необхідною справою.

Зіновій Фриз

На наступних парламентських виборах буде, можливо, цинізму більше, ніж на попередніх, і це на тлі слів Леоніда Кучми і інших чільних урядовців про те, що наступні парламентські вибори мають бути якомога прозорішими і чеснішими. Чи будуть вони такими, пане Долганов?

Вадим Долганов

Я думаю, що вони будуть украй цинічними. І мені дуже сподобалося те, що сказав Анатолій Матвієнко, але при одній умові. От якби я не читав його виступи, коли він був секретарем обкому комсомолу, секретарем ЦК комсомолу і не пам’ятав його, як я був керівником прес-служби НДП на попередніх виборах, а він був лідером НДП. І от, якщо б я не чув, що він говорив тоді про владу, і що він говорить сьогодні, що він говорив про Кучму тоді, і що він говорить зараз. Якщо б я не знав, що Анатолій Матвієнко був губернатором Вінницької області і не сам пішов, і тихо пішов… От в чому цинізм української політики.

Олександр Турчинов

Мені здається, що просто у Анатолія Матвієнка вистачило сміливості відмовитися і відійти від «владного корита» і стати на сторону опозиції і з цього його можна тільки привітати. Жаль, що таких як Анатолій Матвієнко у владних стуктурах дуже мало.

Зіновій Фриз

У нас є точка зору з цього питання Валерія Івасюка, як від цього цинізму в українсбкому суспільстві позбавитися.

Валерій Івасюк зазначив: «До тих пір, поки ми не навчимося, не будемо мати у собі сміливості оцінювати політичні кроки, у тому числі цинізм своїх не опонентів, а нібито тих, хто стоїть з нами по одну сторону барикади, поки ми не навчимося займатися самооцінкою, до тих пір абсолютно безнадійним є якимось чином оцінювати цинізм влади. Влада ніколи не буде цинічноїю і злочинною, якщо того не буде прагнути народ.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG