Доступність посилання

ТОП новини

Хоча війна в Афганістані ще триває, два тижні там стане до влади новий коаліційний уряд, зформований за сприяння Сполучених Штатів


Хоча війна в Афганістані ще триває, два тижні там стане до влади новий коаліційний уряд, зформований за сприяння Сполучених Штатів

Н’ю Йорк, 10 грудня 2001 - Новий коаліційний уряд в Афганістані здатний працювати як повноцінна адміністрація країни. Такої думки дотримуються американські урядовці. Зокрема, Джеймс Доббінс, спеціальний американський представник для Афганістану, вважає, що внутрішні суперечки у новому афганському керівництві, склад якого було затверджено на конференції у Бонні, Німеччина, мало чим відрізняються від суперечок під час формування коаліційних урядів у такимх країнах, як Бельгія або, скажімо, Італія.

“Будь-кому, причетному до формування коаліційного уряду в цих країнах, - каже посол Доббінс, - відомо, що не всі партії, котрі складають коаліцію, однаково задоволені, і дехто завжди скаржиться на несправедливість”. Американський дипломат коментував повідомлення про те, що певні лідери антиталібської коаліції незадовлені розподілом портфелів у новому уряді. Найбільше незадовлення висловлює генерал Абдул Рашид Достум, узбецький воєвода, а також таджицький воєначальник Бурхануддін Раббані, президент Північного Альянсу. Незадоволений також Пакистан, який тривалий час підтримував талібів і постачав їм озброєння та боєприпаси.

Газета Нью-Йорк Таймс, посилаючись на розвідувальні джерела у Вашінгтоні, повідомляє, що попри обіцянку Сполученим Штатам негайно припинити підтримку талібського режиму в Афганістані, розвідувальні служби Пакистану ще у жовтні місяці продовжували надсилати талібам через кордон озброєння, включно з ручними гранатометами і автоматичними гвинтівками. Вони також організовували евакуацію з Афганістану найманців пакистанського походження. Генерали пакистанської розвідки, прихильники талібів, припинили свою діяльність лише під великим тиском.

Попри все це, американці вважають, що коаліційний уряд в Афганістані може вистояти, насамперед завдяки тому, що сусідні країни, вперше за кілька десятиріч, виявили готовність до співпраці, а по-друге, тому що Сполучені Штати обіцяють велику фінансову допомогу і. по-третє, самі афганці втомилися від двох десятиріч безперервних воєн, що коштували життя приблизно двох мільйонів афганців.

Американська дипломатична місія має невдовзі прибути до Кабула, разом з посольствами інших західних країн, щоб сприяти відновленню афганської економіки. Бонська домовленість передбачає створення багатонаціонального миротворчого контингенту для Афганістану, але Сполучені Штати виступають проти цього, поки триває війна.

Їще один пункт розходжень стосується долі талібського лідера мулли Мохамада Омара. Американці мають намір притягти його до кримінальної відповідальності за злочини проти афганського народу, але Річард Хаас, директор відділу політичного планування державного департаменту США, заявив, що, можливо, новій афганській адміністрації дадуть змогу самій судити муллу Омара. Так чи інакше, Вашінгтон сподівається, що усі спірні питання вдасться вирішити з тим, щоб коаліційний афганський уряд почав успішно діяти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG