Доступність посилання

ТОП новини

Президент Югославiї Воїслав Коштунiца звернувся до лiдерiв правлячої коалiцiї вiдкритим листом, вимагаючи повернення на чоло парламенту свого спiвробiтника, який минулого тижня подав у вiдставку


Президент Югославiї Воїслав Коштунiца звернувся до лiдерiв правлячої коалiцiї вiдкритим листом, вимагаючи повернення на чоло парламенту свого спiвробiтника, який минулого тижня подав у вiдставку

Бєлград, 10 грудня 2001 – Воїслав Коштунiца ще раз здивував громадскiсть й своїх колишнiх соратникiв. У недiлю вiн оприлюднив вiдкритого листа лiдерам партiй правлячої коалiцiї, попереджаючи їх, що подальше спiвробiтництво зумовлене поверненням на посаду спiкера республiканського парламенту Драгана Маршiчанина.

Що ж тут дивного? По перше, вiдкритi листи пишуть коли рвуться безпосереднi контакти. По друге, глава держави вимагає скасувати дiючу постанову парламенту. Близький спiвробiтник Коштунiци Драґан Маршiчанин в минулий четвер подав у вiдставку, щоби таким чином уникнути голосування про недовiр’я. Спiкером Парламенту обрано iншу особу – Наташу Мiчич. Коштунiца наразi хоче принизити депутатiв, вимагаючи вiд них, наче вiд дiтей, повного послуху. Вiн у листi зазначає, що криза дуже глибока та, що необхiдне її термiнове розв’язання.

Окремi лiдери правлячої коалiцiї ще наприкiнцi минулого тижня пропонували провести протягом вихiдних нараду з Коштунiцею. Замiсть зустрiчi з ними, президент написав згаданого листа. Вiн таким чином посередньо вiдкинув й компромiсну формулу мiнiстра закордонних справ та союзного прем’єр-мiнiстра, якi запропонували нову угоду мiж партiєю Коштунiци й рештою правлячої коалiцiї.

Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич з цього приводу заявив, що президентська партiя мала б нарештi чiтко сказати: чи вона при владi чи в опозицiї, бо її невизначена позицiя “вводить в полiтичне життя конфузiю, яка шкiдлива для здоров’я народу”.

Iншi лiдери правлячої коалiцiї нагадують, що Демократична партiя Сербiї Воїслава Коштунiци спершу покинула уряд, вiдтак в Парламентi постiйно голосувала проти усiх реформiстських законiв. Отож, вона стоїть ближче до опозицiйних партiй нiж до правлячої коалiцiї й нелогiчно, щоби її член залишився на чолi народного представництва. Чедомир Йованович, голова клубу депутатiв правлячої коалiцiї, вимоги в листi глави держави назвав нереальними. За його словами, коалiцiйну угоду вiсiмнадцяти партiй порушила саме партiя Коштунiци, яка наразi шантажує своїх партнерiв.

Ситуацiя складна. Нового спiкера Парламенту обрано голосами ста двадцяти п’яти депутатiв. Це половина депутатського корпусу. Правляча коалiцiя втратить бiльшiсть у разi якщо навiть найменша партiя з її складу прилучиться до Коштунiци. Це могло б статися уже найближчим часом, бо купiвля депутатiв, тобто їхнiх голосiв, не нове явище в сербськiй полiтицi. Гра на вiстрi ножа продовжується – й прискорюється.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG